START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

En vecka av Football på High School

Amerikansk fotboll är i likhet med hamburgare och cowboys USA’s stolthet. Finns inget större än det i staterna. På fredagkvällarna ligger städer öde då det på fotbollsplanen spelas high school football. Lördagarna rullar stora RV’s, pick up’s och SUV’s in till universitets och college städerna för att ha pre game tailgating (BBQ med näst intill hardcore fans med allt ifrån bara målade ansikten till outfits och i bästa fall även fordonen målade i deras lags färger). Söndagarna spenderas framför tv:n en stor flat screen tv med släkt och vänner plus pizza eller chips and dip, då är det proffsen som spelar med flertalet matcher hela dagen och kvällen. Amerikansk fotboll i USA är inte bara en sport, det är en livsstil!

Jonatan Kjellberg
Nice rest after a good day at Duke’s

Måndag morgon

Efter en helg av vila från föregående fredags match så är det uppstigning långt före alla andra klasskamrater går upp för att åkta tidigare till skolan. Det är conditioning som gäller, det vill säga tyngdlyftning och/eller konditionsträning i en timme innan skolan börjar.
Börjar med uppvärmning vilket kunde bestå av rusher, agility övningar eller bara lite stretch. När Coach ansåg att vi var tillräckligt varma var det bara att springa upp till gymmet, slå på stereon på högsta volym som spelade hårdrock av alla möjliga slag, om inte uppvärmningen fick dig att vakna såg gjorde absolut stereon det!
Den välkända klangen från hantlar, vikter och stångar börjar blanda sig med tonerna från stereon alla vi i laget börjar dagens workout. Beroende på vilken dag det är hade vi olika workouts för olika muskelgrupper. Måndag var oftast bröst och axlar, medans tisdag kunde vara ben och rygg eller mage.

Efter våran dagliga workout var det bara att skynda sig ner till omklädningsrummet för att hinna duscha, byta och om förhoppningsvis kunna få i sig lite frukost i cafeterian innan klockan ringer för första lektionen vid tio över åtta.

Jonatan Kjellberg - Amerikansk football game

Måndag eftermiddag

Klockan halv fyra så ringer klockan som meddelar lärarna att lektionen är över och att skolan är slut för dagen. Att skolan är slut betyder inte att alla elever går hem, nej nu är det extracurricular activities som gäller. Det vill säga Volleyboll, Amerikansk fotboll, Band eller möte med någon av klubbarna man är med i. För mig så var det Amerikansk fotbollsträning som gällde. Så med raska steg som begav sig alla i laget i riktning mot omklädningsrummet för att byta om, fixa axelskydd, hjälmar med mera för att göra sig i ordning inför träningen.
Måndagen började oftast med att Junior Varsity (oftast dem yngre killarna, Freshmen och Sophmores) gick ut till planen först och börja värma upp medan Varsity (Juniors och Seniors eller alla starters) stannade kvar för att kolla på filmen från föregående match. Det bara för att se vad som gjordes rätt och vad som gjordes fel.

Efter kanske 30 min hade vi kollat klar filmen och då begav vi oss ut till planen för att börja träningen som redan på måndagen innebar att förbereda sig inför fredagens match. Träna in dem offensiva spel som Coach hade valt ut till att funka bäst på motståndarlaget, träna in defensiva spel som skulle funka bäst för att stoppa samma lag.
Det är ord och inga visor som gäller då Amerikansk fotboll i princip är på liv och död, finns inte rum för misstag, det får man snabbt väldigt klart för sig speciellt om man spelar med ett lag som går in i en säsong och ska försvara sin plats i staten och se till att bli dem enda som inte förlorat en seriematch på över 10 år!  Värre blir det desto närmre man kommer fredagen, men det är det som är kul att det är så seriöst och på blodigt allvar, man måste slåss för sin plats i laget.
Träningen avslutas oftast med konditionsträning, springa fram och tillbaka över planen tills man i princip inte kan stå på benen längre, måste finna dem sista krafterna för den sista rundan över planen någonstans djupt inom dig. Det är en sak att göra det när det är relativt svalt ute men i 30 gradig sommarhetta är en annan sak. Men man känner sig väldigt stolt efteråt då träningen är över!

Veckan Fortsätter i ungefär samma stil med träning på morgonen i gymmet innan skolan och träning efter skolan ute på planen med full utrustning ända fram till torsdag då det blir lite av en vilodag med film tittande på morgonen och det sista finliret inför morgondagen med genomgång av spel med mera innan vi fick gå hem för dagen med stränga order att äta rätt och gå i säng i tid för att få tillräckligt med vila.

Game day

Fredag, dagen alla har väntat på. Inte bara spelare och coacher utan hela skolan och staden, som jag skrev tidigare så är Football en del av kulturen och deras livsstil. Alltså det är stort.
I staden där jag spelade så hade vi många traditioner varav den mest kända var karavanen på main street innan spelarna gick in i omklädningsrummen för att göra sig redo.

Jonatan Kjellberg - Amerikansk football game

Varje fredag, vare sig det var borta match eller hemma match så samlades vi vid Shell macken och bokstavligen blockerade allt på grund av ”alla” bilar. I staden brukade dem säga att enda tiden det var rusning var på matchdagen i och med karavanen, det var ju som sagt ingen stor stad jag bodde i. I alla fall så samlades vi där, alla spelare, med diverse bilar. Allt ifrån muskelbilar till trucks och även skrothögar. Men det enda som krävdes var att dem rullade, skulle ju ändå bara bränna gummi i kurvorna och tuta. Bilen som ledde karavanen var vår kända ”Mustang Mobile” en gammal jänkare som i princip genomgått ett amatör avsnitt av Pimp my Ride. Målad i blått och gult (skolans färger) med Mustangs skrivet i en liten slarvig stil på sidorna plus massa signaturer och tröjnummer lite här och där för att på något sätt hedra alla nyckelspelare i laget. Bilen hade även en flagga efter sig med mustangs och horn från en avliden stackars tjur hängande i grillen. Ja, gott folk det är en syn kan jag säga.
Karavanen gick en bestämd tur genom centrum och upp till skolan då man tutade oavbrutet hela vägen och gärna brännde gummi i kurvorna för att imponera lite. På main street stog folk och hejade på när vi körde förbi, blåste i sådana här blåshorn och klappade händer, skrek och visslade. Man kände sig lite som en kändis i det läget, en cool känsla.

Väl i omklädningsrummet var det musik på högsta volym och dem flesta var inne i sin egen värld, taggade på matchen så var inte direkt mycket prat där om ens någonting. Annat var det senare på planen innan matchen med det välkända peppandet från coachen innan matchen och från seniors. Och det funkar riktigt bra när det är på riktigt! Ni som sett filmer om Amerikansk Fotboll vet vad jag pratar om.

Någon halvtimme innan matchen, med uppvärmingen i full gång så börjar läktarna fyllas. Alla och då menar jag alla kommer till planen på fredagkvällarna för att titta när matchen spelas. Dem brukade säga att den bästa tiden att göra inbrott eller annat olagligt var att göra det på en fredagkväll under en hemma match för ingen var ute annat än vid planen, inte ens poliserna. Men man säger ju inte nej till publik! Proppfulla läktare, pep band som spelar och cheerleaders….kan det bli mer high school football än så? Skulle inte tro det, den high school spirit som alla pratar om är verkligen på topp. Ute på planen så höjer det ju pulsen, adrenalinet och viljan att spela sitt absolut bästa när man hör jublen och att alla hejar på. Det är en känsla som bara måste upplevas.

Dem flesta matcher vi spelade var Blow outs, det vill säga vi krossade allt som var värt att kalla motstånd och vann alla matcher ända fram till slutspelet med stora siffror men att publiken och laget var mindre taggade för det fanns inte. Det var 100% hela tiden och spelade man inte sitt bästa så fick man med coach att göra och jaa…det är inte att leka med.

Football är en ren kollisions sport och smäller, ja, det gör det garanterat! Särskilt med spelare som spelat största delen av sitt liv, inte har mycket annat än muskler och en instikt att vinna. Det är hårda smällar, smutsigt, svettigt men det är Football. Mer high school och USA än så blir det inte!

Får ni en chans att spela och uppleva football på high school så ta chansen! Ni kommer inte ångra er och det är någonting ni kommer komma ihåg hela livet.

Jonatan Kjellberg - Amerikansk football game

Kommentarer

1 Santeru on Aug 2nd, 2010 said:

Grymt artikel! Jag var ett tag osäker på om jag ens vågar prova på Amerikansk Fotboll. Men den här artikeln fick mig verkligen och ändra mig! Vi får väl se när jag väl är på plats om jag spelar i nått varsity lag eller inte :)

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsInformation om skribenten
Jonatan Kjellberg

Namn: Jonatan Kjellberg