START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Intervju med Malin

Namn: Malin Gärdeman
Land: USA
Region/stad/stat: Mt. Juliet, Tennessee
Utbytesår: 2009/10
Organisation: Explorius

Anpassa sig och välja rätt land

1. Varför valde du att åka till dit du åkte?
För mig fanns det inga alternativ, det har alltid varit min dröm att bo i USA. Plus att jag ville förbättra min engelska.

2. Hur trodde du att det skulle vara innan du åkte?
Jag har haft mycket kontakt med andra utbytesstudenter innan, så jag hade en bild av vad dom berättade om hur skolan var och att alla skulle vilja bli kompisar direkt och att allt skulle vara jättelätt. Hade Ganske höga förhoppningar innan jag åkte.

3. Blev det som du förväntade dig eller var det annorlunda?
Det var mycket svårare att få riktiga kompisar än jag trodde. Fick ganska många kulturkrockar under de första veckorna, eftersom livet här är helt annorlunda (kan till viss del bero på att jag bor mitt i bibelbältet).

4. Vad var svårast att komma in i/anpassa sig till när du först kom dit?
Först var det svårast att vänja sig vid att vara borta från sin familj. Var verkligen inte förberedd på att det skulle bli så jobbigt. Annars var det ganska svårt att vänja sig vid alla regler i skolan. Vi har väldigt strikt dresscode och massor regler för allt.

5. Vad var lättast?
Jag kom in i systemet skolan ganska fort ändå med lektionerna och så.

6. Nu när du kommit hem/ varit borta ett tag vad känns svårast respektive lättast under året?
Svårast är att man inte har så mycket frihet som man är van vid att ha. Jag är van vid att ta bussen eller cykla när jag vill någonstans hemma, och här tar alla bilen överallt, så man måste alltid be om skjuts om man ska någonstans. Lättast var nog att falla in i amerikanernas levnadssätt. Har blivit väldigt lat.. Haha.

7. Var det svårt att komma in i språket?
Nej, jag hade inga problem med det. Det tog några veckor innan jag började tänka på engelska, men nu känns nästan engelskan nästan mer naturlig än svenskan. Men mina kompisar hade nog ganska kul ibland åt hur jag uttalade vissa ord eller försökte komma på hur jag skulle uttrycka mig.

Skolan

8. Hur ser skolan ut i ditt land?
High School i åldrarna 14-18. Det är inte en typisk high School som man ser i filmer, men det är ganska likt ändå. Allt kretsar kring sporterna!

9. Vilken tid börjar respektive slutar du varje dag?
Börjar 8.05 a.m. och slutar 3.05 p.m. varje dag.

10. Fick du välja ämnen eller en linje på din skola?
Vi har blocksystem, så fick välja 4 klasser per termin. Jag var tvungen att ta en engelska klass och US government eller US history, så valde government, eftersom det är för seniors.

11. Vilka ämnen fanns att välja på?
Alla möjliga. De har väldigt många alternativ. Det finns allt från militär och agricultural klasser till floral design och matlagning och språk och matte.

12. Hur stor var din skola?
2000 elever. Den är väldigt stor och är 3 våningar. Kan säga att jag gick vilse några gånger i början, men nu är det inga problem. De har till och med pilar på golvet som visar åt vilket håll man ska gå och vilken trappa man får ta upp och ner. Dessutom är den helt ny, den öppnade förra året.

13. Fanns det aktiviteter kopplade till din skola på eftermiddagarna?
Vi har massor sporter och klubbar, men det är väldigt svårt att komma med i sporterna om man inte har spelat länge.

14. Vilka aktiviteter kunde du välja på och kunde du hålla på med flera samtidigt?
Alla möjliga sporter typ volleyball, basketball, track, soccer och massor klubbar. Finns ganska många alternativ. Jag ska försöka göra track nu i vår.

15. Fanns det någonting som var speciellt med din skola?
Vi har en ganska sträng dresscode och de håller verkligen på den. Det är enfärgad tröja med krage (utan några märken eller linjer) instoppad, med bälte, enfärgade byxor (inte faded) som måste vara till knäna eller längre och skor som täcker hela foten som gäller varje dag. En sak som nog är ganska speciellt är att vi inte har några skoldanser, som är en av de sakerna man alltid hör om och som jag såg fram emot mest.
 

Familjen

16. Hur såg din värdfamilj ut?
(antal familjemedlem, yrken mm.) Värdmamma och värdsyster (17 år). Bytte precis värdfamilj, så flyttade in med min kompis från skolan.

17. Vad har du fått uppleva med familjen?
Har precis flyttat hit, men har känt dem ett tag innan. Football & basketball matcher, hemmakvällar etc.

18. Vad behövde du hjälpa till med i din värdfamilj?
Vet inte riktigt än. Hålla ordning på mitt rum och plocka ur diskmaskinen etc. Försöker hjälpa till med det mesta.

19. Vad hade du för regler under ditt år utomlands?
Har inte så många regler. Det är väl bara reglerna från organisationen som gäller.

20. Vad hjälpte din värdfamilj dig med?
Att ta mig igenom en väldigt svår situation och låta mig flytta in hos dom när jag inte mådde bra i min gamla värdfamilj. Har hela tiden kunnat komma över hit innan jag bodde här och prata eller bara umgås med dem, och när jag bestämde mig för att flytta erbjöd de sig direkt att jag kunde bo hos dom.

21. Hur många invånare bodde på din ort?
Ingen aning. Har alltid tänkt på det som en riktig småstad, för det är så det känns när man bor här, men enligt wikipedia är det ca. 26 000.
 

Vad var bäst


22. Varför skulle du rekommendera att andra ska åka till samma land som du?
USA är ju möjligheternas land. Det finns så många olika ställen att åka till och varje stat är annorlunda. Jag bor i södern, vilket är helt annorlunda från t.ex. New York. Dessutom lär man sig riktigt bra engelska vilket man har nytta av hela livet. Har aldrig ångrat mitt beslut att åka till USA. I alla fall här i södern är alla riktigt trevliga och sociala även om de inte känner dig, vilket är något jag verkligen kommer sakna när jag kommer hem till Sverige.

23. Vad är det absolut bästa med att ha varit utbytesstudent?
Att uppleva så många saker! Nästan varje dag får jag uppleva något nytt, även om det kanske bara är något litet. Dessutom utvecklas man så otroligt mycket. Jag har varit här i 6 månader (åkte 20 juli) och redan efter 2 månader kände jag mig som en helt annan person. Jag har lärt mig massor om mig själv och är mycket självsäkrare nu. De svårigheter jag har stött på här har dessutom fått mig att uppskatta livet i Sverige mycket mer och fått mig att inse hur bra min familj hemma är. Att åka som utbytesstudent är något man har nytta av hela livet och det här året har verkligen förändrat mig!

Kommentarer

1 Santeri on Jan 26th, 2010 said:

Enfärgade kläder?? läskigt :S

2 daniel on Apr 23rd, 2012 said:

hur mycket betalade du?

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club