START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Intervju med Anna Westman

Namn: Anna Westman
Land: USA
Region/stad/stat: Allegan, Michigan
Utbytesår: 2009/10
Organisation: Explorius

Anpassa sig och välja rätt land

1. Varför valde du att åka till dit du åkte?
Jag valde att åka till Amerika på grund av den stora skillanden, framförallt skolan. High School är inte alls lik den svenska skolan och jag var nyfiken på hur det var att gå i High School med ”school spirit”, sporter och allt som hör till.

2. Hur trodde du att det skulle vara innan du åkte?
Jag förväntade mig mycket men ändå lite. Jag försökte att inte förvänta mig allt för mycket då det kanske skulle komma att bli en besvikelse när jag kom fram men självklart så hoppades jag på en fin amerikansk familj med stort hus, hundar och en stor tomt. Skolan visste jag ingenting om förutom att det gick cirka 800 elever(vilket är mer än min svenska skola) så jag visste att det skulle bli en stor ändring där. Framförallt med sporter och aktiviteter som inte finns på samma sätt i Sverige.

3. Blev det som du förväntade dig eller var det annorlunda?
Min första vecka i Amerika var inte alls som jag förväntat mig. Det visade sig att jag inte passade bra med min dåvarande värdfamilj alls och blev flyttad efter en vecka. Detta gjorde att det blev lite tufft i början men med alla vänner var det inga problem att komma över den tuffa kanten och frotsätta med nya tag. Innan jag åkte tänkte jag att det skulle vara svårt att finna vänner men det var helt annorlunda. Jag hade en väldigt bra kontaktperson som kände många i skolan så efter några dagar i U.S.A hade jag redan hittat ett gäng som jag trivdes bra med och som jag umgås med varje dag.

4. Vad var svårast att komma in i/anpassa sig till när du först kom dit?
Det svåraste var nog skolan. I början kändes det som att allt var jättesvårt och att lärarna slängde på mig med läxor hela tiden. Efter en tid i skolan blev allt lättare och lättare. Jag förstod mer och mer vad vi faktiskt höll på med och läxorna var inte så farliga längre. I början kunde jag sitta i timmar och läsa läxor medans det nu efter ungefär 5 månader inte tar alls lika lång tid.

5. Vad var lättast?
Det som var lättast att anpassa sig till var min värdfamilj. Som jag nämnt flyttade jag efter en vecka till en annan familj, en av mina bästa vänner, och dom vällkomnade mig med öppna famnar och det var väldigt lätt att anpassa sig till deras vardagsvanor och hur deras familj fungerade.

6. Nu när du kommit hem/ varit borta ett tag vad känns svårast respektive lättast under året?
Det svårste är nog att man är beroende av skjuts hela tiden. I Sverige finns alltid bussen att åka med och man kan iprincip ta sig överallt utan att tänka på andra. Här i U.S.A funkar det inte alls på samma sätt. Alla från 16 och uppåt har körkort och är inte beroende av bussar och tunnelbanor för att transportera sig. Som utbytesstudent finns det ingen möjlighet att ta körkort och värdsyskon eller värdföräldrar måste då ta dig dit du ska hela tiden. Det är en stor skillnad och blir inte speciellt lättare ju mer tiden går. Det gäller bara att kommunicera med familjen och hitta en lösning som passar.

Det lättaste är nog att jag alltid kan känna mig hemma och bekväm. I början kunde det ibland kännas konstigt att öppna kylen utan att fråga och sådana saker men ju mer tiden går blir man mer och mer bekväm. I skolan finns det alltid någon att vara med och även där kan jag känna mig bekväm och hemma.


7. Var det svårt att komma in i språket?
Nej, jag tycker inte att det var bågra problem alls. Det är klart att det var svårare i början än vad det är nu och många säger att min egnelska har blivit mycket bättre. Så länge jag kunde göra mig förstådd så var jag nöjd. Självklart är det en stor förändring nu i mitt språk från förut.

Skolan

8. Hur ser skolan ut i ditt land?
Allegan High School är en rätt gammal skola(tror jag iallafall) och inte speciellt mordern alls. Inne i skolan är det lite som en labyrint när man tar sig fram och det finns många detaljer med skolans färger svart och orange. Skolan är omringad av baseballfält, footballsplaner, fotbollsplaner, tracks, tennisplaner och ängar för alla sproter.

9. Vilken tid börjar respektive slutar du varje dag?
Skolan börjar 7.45 och slutar 14.38 varje dag.

10. Fick du välja ämnen eller en linje på din skola?
Dagen då skolan började gick jag och min kontaktperson till ”counsil office” och fick hjälp med att sätta ihop ett schema för det tre ”trimestrarna” som året var uppbyggt på. Jag vaöde kurser helt själv förutom att det fanns två ämnen som jag var tvungen att läsa för att kunna ”graduate”, government och ekonomy.

11. Hur stor var din skola?
Skolan som jag går i är inte så jättestor men ändå inte liten. Det är cirka 800 elever vilket jag tycker är en bra storlek.

13. Fanns det aktiviteter kopplade till din skola på eftermiddagarna?
Ja, efter skolan finns det möjlighet att utföra sproter. Det finns mycket att välja på öven här. Höstsporter, vintersporter och vårsporter.

14. Vilka aktiviteter kunde du välja på och kunde du hålla på med flera samtidigt?
Sporterna var uppdelade under året och de sporter man kunde välja var tennis, fotboll, amerikansk fotboll, basket, volleyboll, cross country, indoor track, track&field, baseball, softboll, golf mm. Volleyball och Cross Country är två sporter som håller på under samma tid under året. Det skulle då vara svårt att utföra båda på en gång då det är träning varje dag. Fotboll och basket är två sporter som pågår under två olika tider under året och det går då bra att spela både fotboll och basket.

15. Fanns det någonting som var speciellt med din skola?
Just med min skola finns det ingenting som är speciellt vad jag vet. Vi har tre danser under året, homecoming, snowcoming och prom. Jag vet att endel skolor bara har två danser så detta kan vara olika från skola till skola. 
 

Familjen

16. Hur såg din värdfamilj ut?
Min värdfamilj består av en mamma, pappa och två systrar. Min värdpappa Tim arbetar med grusproduktion, värdmamma Amy arbetar for allegan public school som ekonomiansvarig. Mina värdsystrar Landria och Livia är 18 och 12 år. Landria går ut High School detta år och Livia är i 7th grade i Middel School.

17. Vad har du fått uppleva med familjen?
Efter ungefär en månad hos familjen tog dom med mig till ett bröllop på en ö här i Michigan, Makinaw Island. Det är en väldigt speciell ö och det var en väldigt rolig upplevelse. Under ”spring break” ska vi även åka till Florida på semseter vilket jag ser framemot.

18. Vad behövde du hjälpa till med i din värdfamilj?
Jag fick inte så många uppgifter att göra i familjen utan hålla mitt rum städat och badrummet fräscht. Och att hjälpa till med disken och tvätten. Det var alltså med självklara saker och inget problem alls.

19. Vad hade du för regler under ditt år utomlands?
Min värdfamilj gav mig inga specifika regler. De ville att jag skulle berätta vart jag var om jag åkte någonstans, komma hem i tid, plocka undan efter mig och hjälpa till med vardagssysslor. Detta var heller inget nytt för mig och något jag tog för givet.

20. Vad hjälpte din värdfamilj dig med?
Vad jag än behöver hjälp med här hemma finns det alltid någon som kan hjälpa till. Skjuts, läxor, hemlängtan, shopping, datorer, skador och allt annat som man kan tänka sig. Alla i familjen åstakommer med något och de gör allt för att jag ska känna mig hemma.

21. Hur många invånare bodde på din ort?
I Allegan bor det cirka 6000 invånare. 
 

Vad var bäst


22. Varför skulle du rekommendera att andra ska åka till samma land som du?
Jag rekommenderar att åka till Amerika om du vill ha en upplevelse. Det är en stor skillnad på skolan och vardagsvanorna och allt är en upplevelse i sig. Jag tänkte mig en amrikansk high school som de på filmerna och det visade sig att det är mycket likt. Självklart är det inte lika överdrivet och tillgjort men en stor del av skolan i sig är det samma. America är ett stort land med mycket att ge och kanske en del till dig.

23. Vad är det absolut bästa med att ha varit utbytesstudent?
Det bästa med att vara utbytesstudent på andra sidan jorden är att man träffar så himla många männiksor och binder så många nya band med vänner, inte bara människor från värdlandet utan också andra utbytesstudenter från andra länder runt om i världen.

Kommentarer

1 Andreas on Sep 14th, 2011 said:

Can you please contact me at, gm_hellfire@hotmail.com

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club