START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Victor var utbytesstudent i USA

Namn: Victor Karlsson
Land: USA
Region/stad/stat: El Dorado, California
Utbytesår: 2009/10
Organisation: STS High School

Victor - Amerikansk footballHur är det att vara utbytesstudent i ett annat land? Här berättar Victor Karlsson från Vikingstad utanför Linköping om sin tid i USA.

Varför valde du att åka till USA som utbytesstudent?
Jag har alltid varit intresserad av den amerikanska kulturen och sporterna i USA. Jag har drömt om att få se saker som man annars bara har sett på tv innan, som Las Vegas, Disney World eller en riktig amerikansk fotbollsmatch på en stor arena. Genom att ta chansen att åka som utbytesstudent fick jag uppleva allt det, och väldigt mycket mer!

Vilka förväntningar hade du innan du åkte?
Om jag minns rätt så hade jag ganska höga förväntningar på värdfamiljen, skolan, fotbollslaget och annat. Jag hade en bild av USA från TV-serier och hoppades att min tid där skulle vara som på TV.

Blev det som du förväntade dig eller var det annorlunda?
Allting var över förväntan, trots att det nästan var tvärtemot mina förväntningar. Jag bodde i en ganska liten stad, i ett hus långt inne i skogen, och det var långt till närmsta granne. Men inte gjorde det något! Jag trivdes hur bra som helst och alla människor omkring mig var jättehärliga. Jag kom dit och togs emot som en medlem i familjen och som en kompis i skolgänget med en gång. Jag fick uppleva mycket mer än vad jag trodde innan. Jag är verkligen glad över att jag åkte dit jag åkte!

Hur såg din skola ut i USA, i jämförelse med din skola i Sverige?
Min skola i USA var mindre än min svenska skola, vilket jag tycker var bra. Alla hade rast samtidigt och alla lektioner var med olika klasser så man lärde känna många fler kompisar. Och jag som är en stor sportfåne tyckte så klart mycket om att det fanns idrotter på skolan. Även om man inte spelade en sport själv så kunde man gå på matcher och heja på sin skola!

Fanns det några valbara ämnen att läsa efter intresse?
När jag kom till USA så fick jag sätta mig ner med mina föräldrar och välja ämnen. Efter att jag hade börjat skolan kände jag att vissa ämnen inte riktigt passade mig, eftersom jag inte ville spendera all min fria tid med att göra läxor. Så jag gick till rektorn och berättade om mitt läge och han ordnade så jag fick läsa ämnen som jag hade kul i, som idrott, slöjd och matlagning.

Hur såg din värdfamilj ut?
Jag hade världens underbaraste värdfamilj.
Mina värdföräldrar, som var ett äldre par, bodde i en liten stuga i bergen ganska långt från staden där min skola låg. De hade fyra söner som alla var i 30-års åldern, med fru och barn. Vi hade stora familjemiddagar på alla högtider och vi hade alltid väldigt kul tillsammans! Vi delade många intressen och var ofta iväg på äventyr då de ville att jag skulle få uppleva så mycket som möjligt under mitt utbytes år! 

När jag inte var hos mina föräldrar eller bröder så var jag hemma hos en kompis som bodde med sin mamma nere i staden där min skola låg. Eftersom värdfamiljen bodde så pass långt bort från skolan så var jag tvungen att ta skolbussen direkt efter skolan och hann inte spendera någon tid med mina kompisar. Jag pratade med mina värdföräldrar och tillsammans kom vi överens om att jag kunde bo hos min familj första halvan av veckan och hos mina kompisar andra halvan. På det sättet hann jag spendera tid med min familj och hitta på aktiviteter med dom och samtidigt ha kul med mina kompisar!

Vad behövde du hjälpa till med i din värdfamilj?
Jag blev faktiskt väldigt bortskämd hos min familj. De sa att eftersom jag bara skulle bo där ett år så ville de att jag skulle få ha det så bra som möjligt, så jag behövde nästan aldrig hjälpa till med några vardags sysslor. Men självklart så hjälpte jag ju ändå till med disken eller att städade ibland för att ge tillbaka lite av vänligheten som de gav till mig!

Vad hade du för regler hos din värdfamilj?
Samma sak, jag hade inte så många regler heller. Jag var tvungen att hålla mitt rum rent och fint och min säng bäddad. De ville att jag skulle ringa och berätta vart jag var och vad jag gjorde så de hade koll på mig, annars var det inte mycket mer.

När jag bodde hos min kompis och hans mamma så var vi alltid tvungna att säga vart vi skulle när vi åkte från huset och när vi skulle hem. Kom vi hem för sent så fick vi antingen utegångsförbud helgen efter eller så fick vi jobba lite, som att klippa gräsmattan eller städa huset.

Vilket råd skulle du vilja ge till den som är nervös inför att åka iväg?
Om du tvivlar på att åka så kan jag bara säga: Ta chansen! Du kommer att få uppleva saker som du aldrig skulle få vara med om annars, inte ens om du åkte på semester. Du kommer att träffa vänner för livet och du kommer alltid att ha en familj där som du kan resa tillbaka till.

Att vara nervös innan du åker är helt naturligt, men när du väl har rest så kommer all nervositet att släppa utan att du ens märker det. Alla kommer att vara jättenyfikna på dig som är svensk och pratar ett annat språk. Du kommer att ha “the time of your life”!

Kommentarer

1 ludde on Jun 29th, 2011 said:

spelade du någon sport innan du åkte?? ex amerikansk fotboll? :)

Commenting is not available in this channel entry.
Google AdsRelevant reklam
Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club