START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Erfarenheter från ett utbytesår

Det går knappt att beskriva i ord vad ett utbytesår ger för någonting för att det ger så mycket. Det är svårt att förutse innan man åker hur mycket man faktiskt kommer att förändras under det kommande året och vilken typ av person man kommer att bli.

Din personlighet kommer såklart inte att ändras bara för att du har varit utbytesstudent. Det är andra saker hos dig som kommer att förändras. T ex får du lättare att anpassa dig, du vågar mera, du blir mer social, du har andra sätt att se på saker, du hanterar problem lättare och du är framför allt starkare och mycket mera självständig.
Utbytesstudent Lion

Att du får lättare att anpassa dig efter ditt utbytessår är inte så konstigt eftersom anpassning är en del av en utbytesstudents vardag. Det gäller att hela tiden försöka anpassa sig till nya miljöer, och situationer. Att anpassa sig kan vara olika svårt för olika människor. Vissa har det extremt lätt att komma in i sitt nya liv och de stöter inte alls på några problem, medan det är svårare för andra.

Många utbytesstudenter kommer hem och säger att ”Nu gör jag saker som jag aldrig skulle ha gjort innan jag åkte”. Utbytesstudenter ställs under sina år utomlands hela tiden inför båda medvetna och omedvetna utmaningar och de lär sig att det inte kan bli mer än fel och det gör ingenting att det blir fel. Bara en sak som att börja skolan i ett helt främmande land där man pratar ett annat språk än ens modersmål är en stor sak. En annan stor sak som bidrar till ökad självständighet är att man får lära sig så mycket om social kontakt som utbytesstudent. Man skapar hela tiden nya kontakter och det är vanligt att det är utbytesstudenten som tar det första stegen i en vänskapsrelation.

Självklart så ger ett utbytessår också en enorm språkutveckling. Det är faktiskt en stor skillnad mellan att studera ett främmande språk i hemlandet och att höra och prata det sin vakna tid på dygnet. Bli inte förvånad om du kommer på dig själv att du faktiskt tänker, drömmer och pratar med dig själv på ditt värdlands språk efter en tid i ditt nya land.

Sist men inte minst måste det nämnas att ett utbytesår ger i de flesta fall vänner för livet och en ”extra familj”. Det är en ganska häftig känsla att känna att man hör till två familjer!

Skriv en kommentar

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club