START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Utbytesstudent i Frankrike

Namn: Sofia Westerberg
Land: frankrike
Region/stad/stat:
Utbytesår: 2006/07
Organisation: YFU - Youth For Understanding

Sofia i FrankrikeVarför bestämde du dig för att göra ett utbytesår och varför valde du ditt värdland?
Ett par år innan det att jag åkte pratade min bror om att åka till USA. Han åkte aldrig iväg, men det fick mig att börja tänka på möjligheten att åka utomlands för ett år. Jag har alltid varit intresserad av andra länder, olika språk etc, och jag valde även ett internationellt gymnasium: International Baccalaureate. Eftersom jag då hade alla lektioner på engelska, och i o med det fick komma in i det språket flytande kände jag att om jag skulle åka utomlands ett år skulle det vara för att lära mig mitt 3:e bästa språk, vilket var franska som jag läst sen 6:an. Dessutom, ALLA åker ju till USA, varför då inte göra nåt mer annorlunda? Så detta fick väl gro under en lång period, tankar fick komma o gå, och jag blev riktigt sugen på att dra iväg och lära mig ett språk och en kultur på plats under ett helt år:)

Hur förberedde du dig för utbytesåret innan du åkte?
Jag är väl en sån person som inte är så jättebra på att planera saker hit o dit, men jag läste de häften som kom från YfU, men kanske framför allt började jag berätta för alla runtomkring mig att jag skulle åka, jag tror det är så jag bearbetar saker själv, och beredde mig själv på att åka.

Innan du åkte vad var det du kände dig mest nervös/rädd för och vad såg du fram emot?
Jag hade nog inte så mycket farhågor inför året. Min familj tycker väldigt mycket om att resa, så jag hade redan varit i många olika länder och kulturer, längre och kortare perioder. Och en sak jag verkligen inte ville var att ha massa tankar och förväntningar på året som aldrig skulle inträffa, så jag tänkte inte så mycket på vad som skulle vara skrämmande eller nervöst. Jag såg fram emot att lära mig franska flytande, vara i okända och spännande situationer, och bara se hur vardagslivet i Frankrike är.

Kan du beskriva din första månad med ett ord?
Äventyr

Hur såg din värd familj och hemstad ut?
Vi bodde ca 1 mil utanför Frankrikes 5:e största stad. Helt idylliskt! Ett bostadsområde med ett antal mindre villor, nära till natur och nära till storstad. Uppsalabo som man är så blev ju cykeln min bästa vän! Jag hade 3 systrar, och det var väldigt speciellt eftersom jag har en storebror och en lillasyster, men har alltid varit präglad av min storebrors initiativ, den ”grabbiga” stilen. Så det var otroligt kul att se nåt annat, tjejsnack hela tiden, och munnarna gick i ett hela tiden:) Mina föräldrar var så goa och fina, och hjälpsamma i alla lägen. De pratade ingen engelska alls, men med hjärta kan man alltid kommunicera med varann!

Märkte du några skillnader mellan skolan i Sverige och skolan i din värdland?
Oooooja! Det är en helt annan kultur i Frankrike. Dels är skolan mycket mer strikt, och lärarna är några man ser upp till, och inte några man pratar med hur som helst. De kräver respekt. Sen utgår deras studier i första hand från att analysera texter och därifrån få tag på fakta, snarare än att läraren står och undervisar. Det var väldigt svårt i början kan jag säga! Men man vande sig. Sen är deras idrottslektioner fokuserade på att faktiskt lära sig en sport under en tredjedel av året, och betyg sätts efter tekniker man lärt sig, inte efter om man bara har lite good will… Sen märkte jag även att lärarna hellre säger till eleverna vad de måste förbättra (så att eleverna inte slutar arbeta bara för att de gjorde ett bra arbete) än att uppmuntra det positiva. Men alla dessa observationer är ju mina personliga upplevelser från min skola. Och vad det än har låtit som, så gillade jag min skola och mina lärare väldigt mycket!

Vad i den kulturella traditionen i ditt värdland var extra minnesvärd?
Oj. Har så många roliga minnen. Kanske traditionen att alltid äta tillsammans, prata i mun på varandra och berätta allt om alla kompisars liv och händelser. Chockerande i början, men härligt när man kom in i det! (vilket jag åtminstone gjorde delvis…)

Vilken mat från ditt värdland saknar du mest?
Gallette (en sorts crêpes typiskt för min del av Frankrike). Och deras naturyoghurt, mmmmm!

Hur tror du att ditt utbytesår fick dig att utvecklas?
Jag ser saker och fakta med mycket mer öppna ögon. Bara för att något låter konstigt skrattar jag inte åt det, för jag fick se att otroligt mycket som verkar annorlunda är väldigt logiskt om man tar in hela bilden. Sen blir man mycket mer självständig. Även om jag bodde i en familj tog jag mycket mer ansvar för mig själv, och fick mogna, fatta egna beslut.

Har du några råd till dem som funderar på att bli utbytesstudent?
En sak är säker: ju fortare du vågar prata med kompisar i skolan och med familjen hemma, även om du sakta måste staka dig fram – desto fortare blir året roligt, för det är då man verkligen blir en del av livet där! Och låt inget hindra dig från att åka, det kommer bli ett så otroligt spännande, givande och oförglömligt år!!!

Skriv en kommentar

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club