START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Intervju med Pernilla Agné

Namn: Pernilla Agné
Land: USA
Region/stad/stat: Lancaster, Pennsylvania
Utbytesår: 2009/10
Organisation: Explorius

Anpassa sig och välja rätt land

1. Varför valde du att åka till dit du åkte?
Jag valde USA för att jag tyckte det verkade spännande med High school. Det är också ett av de länder som är vanligast att som utbytesstudent åka till. Det var också min engelska jag ville förbättra, så jag ville åka till ett engelsktalande land.

2. Hur trodde du att det skulle vara innan du åkte?
Jag föreställde mig High school lite som på TV. Min största förväntan på skolan var nog sporten. Man hade hört så mycket från gamla studenter om allt som fanns att göra efter skolan. Familjen var svårt att föreställa sig innan man hade fått familjen. Så mina förväntningar var mest på skolan och jag föreställde mig att allt skulle bli jättebra.

3. Blev det som du förväntade dig eller var det annorlunda?
Vissa saker ja, och vissa nej. Trodde det skulle vara lite mer High School spirit, men oftast är en skoldag ungefär som här hemma. Sporterna däremot är en av de saker jag gillar. Det finns mycket man kan välja på och det är roligt att gå och kolla på andra sporter. Har bara varit på en basketmatch ännu, men då var det proppfullt i gymmet och alla skrek.

4. Vad var svårast att komma in i/anpassa sig till när du först kom dit?
Maten kan vara lite svårt i början. Speciellt lunchen. Jag var inte så van att äta chips och macka till lunch, så det tog ett tag innan jag hittade de saker jag tyckte om. Men mataffärerna har allt och är jättestora så alla kan hitta saker de gillar. Berätta för familjen om det är speciell mat som du vill ha så de kan hjälpa dig. Frukosten kan vara en måltid som inte alltid är den samma som i Sverige. Men jag är glad för min familj lagar hemlagat varje kväll. En annan sak kan vara att allt händer så tidigt här.  Danserna slutar vid 10.30 medan i Sverige det skulle vara tiden då de börjar. Här är det så att om du är under 18 så har du inte Senior körkort och då får man inte köra efter 11. Man får faktiskt inte vara ute efter 11 om man är under 18. Alla tar inte så hårt på det men det är ibland en vanlig tid för en del ungdomar att de ska vara hemma vid 11. Det kan också vara svårt att ta sig till ställen. De har inga bussar så man måste ha någon som kör en hela tiden.

5. Vad var lättast?
För mig var det ganska lätt att komma in bland kompisar då jag inte har något problem att prata med nya människor. Men det jag märkte var att det kan vara svårt att ha kvar dem. En del gled ifrån och det kändes som de inte var så intresserade längre. Det kan vara svårt att få en bästa kompis. Jag umgås mer med många olika kompisar men jag är inte riktigt nära någon. Att komma in i familjen var ganska lätt. De gör ju det här frivilligt och man känner sig snart hemma.  Det går också snabbt att anpassa sig till skolan och dess ämnen.

6. Nu när du kommit hem/ varit borta ett tag vad känns svårast respektive lättast under året?
Svårast för mig var nog när det kändes lite tufft här med kompisar och jag velade mellan vilken sport jag skulle hålla på med. Att inte tänka för mycket på familjen hemma utan att försöka göra det bättre här när det känns tufft. Lättast är nog ändå språket och skolan när jag tänker efter. Det är inte så att jag kan prata flytande engelska men det är aldrig något jag har oroat mig för så mycket. Eller hur bra jag är i skolan. Problemen har oftast med kompisar att göra.

7. Var det svårt att komma in i språket?
Nej jag tyckte inte att det var svårt alls. Många säger att man pratar väldigt bra engelska och alla undrar hur man lärde sig det. De blir också förvånade när man säger att vi måste ta engelska i skolan och också att vi har samma serier, filmer och musik som dem och att de är på engelska. I början kanske jag trodde att man skulle bli ännu bättre än vad jag kommer bli. Man kommer nog aldrig bli som en riktig amerikanare. Även om jag har varit här halva tiden och förbättrat min engelska så kan ju folk fortfarande höra att man har annan dialekt. Men våga att prata och våga säga fel. Jag ber min familj säga till mig om det är något som jag säger eller uttalar fel. Om jag inte kommer på ordet försöker jag förklara det istället. Det är mycket bättre än att sitta tyst.

Skolan

8. Hur ser skolan ut i ditt land?
Jag går på high school i USA där de har 4 årskurser. Den är väldigt modern och känns som de har mera pengar än skolan i Sverige. Allt är så fräscht och idrottshallen är stor med läktare. Vi har även en egen pool i skolan. Man får inte gå ut under skoldagen och måste hålla sig i cafeterian hela lunchen. Man måste också ha pass om man ska gå på toan och om man kommer försent 3 ggr så får man 3 timmars kvarnsittning. Vissa lärare är väldigt hårda medan andra inte bryr sig så mycket.

9. Vilken tid börjar respektive slutar du varje dag?
Jag börjar skolan 7.40 och slutar 2.40 varje dag man har samma schema varje dag. 7 perioder och en halvtimmes lunch.

10. Fick du välja ämnen eller en linje på din skola?
Ja jag fick välja ämnen men jag var tvungen att ta goverment och engelska. En del skolor kräver också olika saker som idrott eller i mitt fall health.

11. Vilka ämnen fanns att välja på?
Eftersom jag går på en stor skola så finns det hur mycket som helst. Alla möjliga praktiska saker. Passa på att välj saker som du tycker är KUL. Jag har keramik och jag älskar det.

12. Hur stor var din skola?
Den är stor det går ca. 2500 elever här.

13. Fanns det aktiviteter kopplade till din skola på eftermiddagarna?
Ja det finns sporter och de håller på olika perioder. Höst, vinter och vår. Så här spelar tjejer bara soccer på våren o.s.v. De har också teatrar, musikaler och band om man är mer intresserad av det. Vi har också olika klubbar som ex. Skiclub som åker på skidresor. Om man är intresserad av att ha en sport på hösten kan det vara bra att be familjen att ta kontakt med någon på skolan innan man kommer. De börjar nämligen oftast träna på sommaren och är i full gång när man kommer fram.

14. Vilka aktiviteter kunde du välja på och kunde du hålla på med flera samtidigt?
Det fanns som sagt närstan alla sporter men om man kör en sport får man vara beredd på att träna 5-6 ggr i veckan. Det är dock svårt att göra 2 saker samtidigt. Det går inte att spela en sport och hålla på med teater på samma gång. Men eftersom det är olika perioder kan man göra något en period och något annat nästa. Men var inte rädd att testa nya saker, jag testade basket även om jag aldrig spelat förut. Jag tyckte inte det var så roligt och slutade men det var kul att testa.
Jag började istället med winter track och planerar att spela soccer i vår. Eftersom jag går på en stor skola kan det vara svårt att komma med i Varsity (det bästa laget) eftersom det blir mer konkurrens.


15. Fanns det någonting som var speciellt med din skola?
Inte något speciellt vad jag vet. Är ju svårt när man inte har något att jämföra med. Det ända jag kan tänka på är att vi har våran egen pool så på gympan simmar man en gång i veckan.
 

Familjen

16. Hur såg din värdfamilj ut?
Mamma, pappa,  2 barn en kille som är 8 och en tjej som är 5. Mamman är lärare och pappan har sitt eget försäkringsbolag. Mammans syster bor även här i källaren och hjälper till med barnen m.m.

17. Vad har du fått uppleva med familjen?
De har tagit med mig på olika ställen bl.a. till Washington DC. Men det är oftast saker som de gör i vanliga fall. Man ska inte förvänta sig att familjen ska ta med en på massa olika semestrar. Min familj visar mig väldigt mycket runt omkring här jag bor.

18. Vad behövde du hjälpa till med i din värdfamilj?
Jag har inga bestämda sysslor. Men jag tvättar min egen tvätt och ibland frågar de om jag kan plocka ut ur diskmaskinen. Jag erbjuder mig också att hjälpa till.

19. Vad hade du för regler under ditt år utomlands?
Inte så många. De är lugna med regler och jag har inte stött på så många problem. De vill dock att jag hör av mig så de vet var jag är.

20. Vad hjälpte din värdfamilj dig med?
Mycket olika saker. Att försöka komma in i livet, hitta rätt mat, intressen och att visa mig staden här och de amerikanska traditionerna. Det är också lätt att prata med dem om man har problem. De ställer också upp med skjuts om man behöver det.

21. Hur många invånare bodde på din ort?
Inte säker men jag tror det är runt 100.000
 

Vad var bäst


22. Varför skulle du rekommendera att andra ska åka till samma land som du?
Det är hur kul som helst att uppleva USA. Det stora landet och att se vilka myter som är sanna. Även att uppleva High school är en stor erfarenhet och man lär sig så mycket mer än engelska. Landet är så stort så de har allt. Sol, bad, skidor, berg och öken. Alla kan hitta ett ställe att trivas på här.

23. Vad är det absolut bästa med att ha varit utbytesstudent?
Att få uppleva något annorlunda och att få ta del av en annan kultur och lära sig skillnaderna. Att träffa massor med nya människor. Jag tycker också det är kul att svara på alla frågor om Sverige och en del är väldigt roliga. Man växer enormt som människa både i goda och hårda tider. Om du funderar på det, ta steget. Man ångrar inte saker man gör, bara saker man inte gjorde !

Skriv en kommentar

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club