START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Intervju med utbytesstudent i Sydafrika

Namn: Daniel Thilén
Land: sydafrika
Region/stad/stat: Kapstaden, Table Mountain
Utbytesår: 2005/06
Organisation: YFU - Youth For Understanding

Daniel ThilénVarför bestämde du dig för att göra ett utbytesår och varför valde du ditt värdland?
Jag hade träffat många människor som varit utbytesstudenter. Deras berättelser fascinerade mig och hur de hade blivit helt nya människor när de kom tillbaka från sitt år gjorde mig nyfiken. Anledningen till att jag valde Sydafrika var att jag ville åka till ett land som jag inte hade några större förkunskaper om, något som var annorlunda men också ett land som intresserade mig mycket.

Hur förberedde du dig för utbytesåret innan du åkte?
För det mesta läste jag på lite om Sydafrikas kultur och försökte lära mig några meningar på mitt nya språk, Afrikaans. Annars var det på YFUs förberedelseläger som man första gången riktigt fick frågor ställda till sig själv: Vad förväntar du dig? Hur tror du att det kommer vara i skolan? Känner du dig redo eller är du orolig för något?

Innan du åkte vad var det du kände dig mest nervös/rädd för och vad såg du fram emot?
Antagligen var det nog mig själv jag var rädd för. Jag var otroligt blyg och vågade inte prata om djupare ämnen med människor förrän jag verkligen kände de väl. Det visade sig inte vara några problem när jag väl kom fram men visst var man orolig att inte få några kompisar. Det jag såg mest fram emot var att få lära mig ett nytt språk, få bo i ett samhälle som inte på något sätt liknar Sveriges och att lära mig mer om Sydafrikas kulturblandningar.

Kan du beskriva din första månad med ett ord
Nej, men med tre: En förvirrande berg-och-dalbana.

Hur såg din värd familj och hemstad ut
Jag hade en värdpappa, en värdfarmor och en hushållerska som bodde tillsammans med oss och som var en del av familjelivet. Det var självklart en mycket udda familj men desto lättare var det att komma in i den. Jag blev jättebra vän med alla i min familj och är evigt tacksam för allt de gav mig. Vi bodde i centrala Kapstaden, på Table Mountain, i ett jättefint gammalt hus. Kapstaden är den absolut vackraste staden jag varit i, inte bara på grund av fina sandstränder, det pampiga Table Mountain och den mycket speciella fynbos-vegetationen. Det var en riktigt skön atmosfär, en blandning av första och tredje världen. Något som ibland gav kontraster som gjorde ont i hjärtat men som också ibland lyckades mot alla odds. Många gånger så längtade man dock bort från storstaden, särskilt på sommaren då staden invaderades av amerikanska och europeiska turister.

Märkte du några skillnader mellan skolan i Sverige och skolan i din värdland
Jag märkte absolut skillnader, dock väldigt få likheter. Först och främst går man till skolan i skoluniform, något som alla bör pröva på. Jag tycker det var en underbar upplevelse att ingen brydde sig om vad man hade för kläder på sig eller vad det var för märken. Du fick välja dina skor och din hårfrisyr själv. Dock med mycket noggranna direktiv. Utbildningen i sig var mycket mer teoretisk och läraren var betydligt strängare. Överhuvudtaget var disciplin och respekt från studenterna något som lärare krävde hela tiden. I många fall blev jag förvånad över att det fungerade mycket bättre än i min skola i Sverige även om jag dock kunde bli trött på att höra läraren prata om sina åsikter utan att någon gång under lektionen fråga studenterna. Alla kompisar jag fick var nästan uteslutande i skolan eller på de aktiviteter skolan erbjöd efter studietid. Skolan erbjöd allt möjligt, bland annat: debattering, cricket, rugby, friidrott, gräshockey, netball, teater, undervisning i sydafrikanska eller främmande språk, musik, golf, simning, surfing, med mera. Själv gick jag med i skolans långdistanslöpningslag och golflag. Vi åkte iväg en gång i veckan och sprang eller spelade golf mot andra skolor i området. Sporterna var nog det absolut viktigaste jag gjorde för att få vänner, bli en del av skolan och även för att bli omtyckt av den sportgalne rektorn. =)

Vad i den kulturella traditionen i ditt värdland var extra minnesvärd
Generellt om sydafrikaner är att de är ett mycket ödmjukt folk. De har så stor respekt för varandra trots landets historia och kulturella skillnader. De är förlåtande och blickar framåt istället för att älta det gamla. Själv bodde jag i en afrikaanstalig familj och gick i afrikaanstalig skola. Jag tycker att afrikander är väldigt sociala, alltid rakt på, vilket jag tycker underlättade för en blyg svensk men de är också ofta lite för kaxiga och självsäkra.

Vilken mat från ditt värdland saknar du mest
Samosa och boerewors. Samosa kommer ursprungligen från den malaysiska matkulturen. När malaysier blev slavar i Sydafrika tog de med sig sin matkultur vilket präglar Kapstaden väldigt starkt. Den sydafrikanska varianten av malaysiernas matkultur kallas ”Cape Malay”. Boerewors är afrikandernas favoriträtt. Boerewors betyder bondekorv och är en smakrik och grov korv som sydafrikaner gärna grillar så fort det är fest, familjemiddag eller bara vilken dag som helst!

Hur tror du att ditt utbytesår fick dig att utvecklas?
Nu när jag varit hemma i ett par år inser jag för varje år som går bara mer och mer hur otroligt utvecklande det var. Sedan sommaren jag kom hem har jag också engagerat mig i YFU vilket har varit riktigt nyttigt dels för att jag kunnat dela med mig av mina unika erfarenheter och samtidigt fått perspektiv på mitt eget år. Mer konkret så sa de flesta som kände mig innan att jag blev självsäkrare, mer social och att jag blivit mer ödmjuk. Jag vet själv att jag fått en helt annan slags respekt för människor med annorlunda livsstil och andra möjligheter än jag själv. Allt som allt så kan jag inte och vill absolut inte heller tänka mig hur jag hade blivit om jag inte åkte på utbytesår.

Har du några råd till dem som funderar på att bli utbytesstudent?
ÅK!! Tveka inte på att du klarar det. Du kommer växa som person och vinna så mycket som du kommer ha nytta av i resten av ditt liv. Jag har träffat flera hundra människor som har varit på utbytesår och inte hört en enda som ångrat sig. Om du vill åka så tycker jag att du först ska ta dig en rejäl funderare på vart du vill åka. Många tänker inte på det och väljer bara det första de kommer att tänka på. Alla de svenska utbytesorganisationerna erbjuder program till flera olika länder i världen. Jämför sedan organisationerna och hitta den som passar dig. När du väl ska åka iväg är det viktigaste att BARA GE ALLT! Du kommer aldrig att ångra dig!

Skriv en kommentar

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club