START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Normalt att länga hem

Hemlängtan är en sak som oroar många blivande utbytesstudenter. Kommer jag att längta hem? Kommer det att vara så mycket som jag blir tvungen att ge upp och återvända hem? Nästan alla utbytesstudenter längtar hem någon gång under sitt år utomlands men hur ofta hemlängtan kommer och hur jobbig den är varierar från person till person.

Ett utbytessår kan fungera som en frigörelseprocess från familjen och livet i hemlandet. Om man står sin familj väldigt nära så kan denna process vara ganska svår. Att lära sig att stå på egna ben är inte lätt, men det går, bara man inte ger upp!

Hemlängtan fungerar ofta som en berg-och-dalbana. Vissa dagar är man glad som en solstråle medan andra dagar vill man inget hellre än att åka hem. Det sämsta man kan göra är att hålla sina tankar och känslor inom sig och tro att de ska gå över av sig själv. Det fungerar väldigt sällan. Det bästa är att prata med någon som man litar på. Det spelar inte någon roll om det är en jämnårig kamrat eller en vuxen, och denna person behöver inte ge dig några svar på hur du ska lösa dina problem. Det viktigaste är att man har någon som lyssnar och som eventuellt kan ”get you back on track”.


Att aktivera sig när man har hemlängtan hjälper! Även om det känns som att man vill vara ensam och inte göra någonting så är det faktiskt inte något som gör saken bättre. Det bästa är att göra saker som får en att tänka på någonting annat! Ett bra tips är faktiskt att träna. Ett besök på gymmet, en träning med laget eller bara en rask promenad runt kvarteret får en att fokusera på någonting annat. Många som har hemlängtan har hört att det är bra att aktivera sig men gör det inte dels för att de inte orkar och dels för att de inte riktigt tror på teorin om att det fungerar! Tro mig, att aktivera sig fungerar! Det kanske inte gör så att hemlängtan försvinner för evigt, men det hjälper för stunden.


Försök att fokusera på det positiva istället för det negativa. Även om allt känns så himla jobbigt så måste man försöka påminna sig om vad man har åstadkommit under sin tid som utbytesstudent. Sätt dig ner en stund och tänk igenom var du är och vad du gör. Du lever i en helt främmande familj, i ett helt främmande land och du läser dina ämnen i skolan på ett främmade språk. Att vara utbytesstudent tillhör inte det ”vanliga” hos en svensk tonåring och det är faktiskt inte alla som klarar av det. Du ska vara stolt över dig själv!

Kommentarer

1 Frida on Mar 1st, 2013 said:

Åkte till USA 07/08 och drabbades av extreeem hemlängtan första 2 veckorna! Jag kom över det då. Sedan fick jag problem med värdfamiljen efter ett halvår och fick byta familj. Jag vet precis hur det känns och jag vet lika mycket att hemlängtan går över!!!

Skriv till mig om du behöver prata! Frida-hansson@hotmail.com

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club