START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Information till föräldrar

När ens egna barn ska åka iväg ett helt år riktas oftast all fokus och information mot just utbytesstudenten. Det är inte många som tänker på att det även innebär en otrolig skillnad för föräldrarna.

Denna sida innehåller därför värdefull information till just dig som är förälder till en utbytesstudent. Vad är viktigt att tänka på i er situation?

Besök av föräldrar

Något som kan vara riktigt roligt är om du får besök av dina föräldrar. Det blir ett utmärkt tillfälle för dig att visa allt som annars kunde ha varit svårt att förklara när du kommit hem. De får helt enkelt en annan inblick i hur ditt liv har varit under året. Organisationerna har som regel att besök av föräldrar ska ske i slutet på vistelsen. Det vill de för att man inte ska få hemlängtan som inte kanske hade uppstått annars. Ett perfekt tillfälle för dina föräldrar är att komma till din examen. Hör med din värdfamilj om de tycker att det är okej att dina föräldrar bor hos dig och din värdfamilj eller om de får ta in på närliggande hotell.

Att ringa hem

De flesta utbytesstudenter ringer hem ungefär en gång i månaden. Det finns ingen regel som säger att du bara får ringa ett visst antal gånger. Organisationerna brukar dock rekommendera att man ringer ungefär en gång i månaden. Det gör de för att du inte ska tänka allt för mycket på Sverige och få hemlängtan. Annars kommer du nog att märka vad som fungerar bäst för dig när du är på plats. Det är också bäst om du bestämmer själv när du vill ringa. I annat fall kanske du längtar hem mycket när dina föräldrar ringer, vilket oftast bara gör saken värre.

Intresserad att vara värdfamilj?

Vi på Utbytesstudent.se uppmuntrar att familjen tar emot en utbytesstudent samtidigt som din son/dotter åker iväg. Ni kommer då få en större förståelse för varandra genom att ni båda har gått igenom ett utbytesår på sätt och vis.
I Sverige är det stor brist på värdfamiljer så alla organisationer kommer ta emot er med öppna armar om ni kontaktar dem.
Läs även på den internationella versionen av Utbytesstudent.se, Exchange Student World om hur det är att vara värdfamilj (host family)—> Being a host family.

Kommentarer

1 Sally on Apr 23rd, 2013 said:

Hej! Jag funderar på att åka till England som utbytesstudent ett år - är det ett måste att min familj hemma i Sverige tar emot en utbytesstudent när jag åker? Tack.

2 Caroline on Jun 9th, 2013 said:

Hejsan! Jag vill så hemskt gärna åka till USA som utbytesstudent när jag går i tvåan på gymnasiet(ska börja ettan i höst). Min pappa kommer från USA och jag och mina syskon är halvamerikaner så vi är ju “vana” med landet. Men när jag försöker få mina föräldrar att säga ja till att jag får åka så avfärdar dom bara det jag säger med en liten komentar och så är det slut på diskussionen. Dom lyssnar inte på hur gärna jag vill det här och det gör mig jätteledsen.
Det här är kanske fel ställe att skriva det på men vad ska jag göra för att få dem att lyssna?

3 Viktoria on Feb 12th, 2014 said:

Har du frågat dem varför du inte får åka? När du ändå är halvamerikan är det ju lite konstigt varför du då inte skulle få åka.

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club