START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Utbytesstudent i Japan

Namn: Nils Hjalmarsson
Land: japan
Region/stad/stat: Nagoya
Utbytesår: 2009/10
Organisation: YFU - Youth For Understanding

Nils HjalmarssonVarför bestämde du dig för att göra ett utbytesår och varför valde du ditt värdland?
Jag bestämde mig för att göra mitt utbytesår för att jag kände att jag ville göra något annorlunda efter att jag gått ut grundskolan. Jag kände att fara iväg som en utbytesstudent var en intressant sak att göra. Att jag tycker att främmande kulturer är intressanta bidrog också. Jag valde att fara till Japan. Jag hade inte någon speciell tanke med vilket land jag valde. Jag ville inte fara till ett engelsktalande land och inte heller till något europeiskt land. Jag tror att mitt val, av just Japan, blev påverkat av filmer och liknande som jag sett.

Hur förberedde du dig för utbytesåret innan du åkte?
Jag förberedde mig mest genom att studera japanska. Jag satt med mina japanskaläxor som YFU hade skickat mig en liten stund varje dag. Det tycker jag räckte ganska långt. Sedan så var jag på ett läger med alla andra som skulle åka med YFU till Japan just innan avresan. Där fick vi prata med de som hade kommit hem därifrån tidigare under året.

Innan du åkte vad var det du kände dig mest nervös/rädd för och vad såg du fram emot?
Jag var väl mest nervös för att jag skulle komma till Japan och att ingen skulle förstå någonting av vad jag sa. Det jag mest såg fram emot var att träffa min värdfamilj. Jag hade mejlat med dem lite grann innan och ville väldigt gärna träffa dem.

Kan du beskriva din första månad med ett ord?
Rolig.

Hur såg din värd familj och hemstad ut?
Min värdfamilj bestod av min värdmamma, min värdpappa och min 15 år gamla värdbror. Vi bodde även i samma hus som min värdmormor och värdmorfar. Jag bodde i Nagoya som är Japans fjärde största stad, med två miljoner invånare i själva staden och åtta miljoner i stadsområdet.

Märkte du några skillnader mellan skolan i Sverige och skolan i din värdland?
Skolan i Japan var mycket mer strikt än den i Sverige. Alla satt i bänkrader och lyssnade på lärarna som pratade på hela lektionerna. De hade inte heller några grupparbeten eller liknande, utan all undervisning skedde i föreläsningsform. Dock så brydde sig inte lärarna sig så mycket om man verkligen lyssnade eller om man låg och sov på bänken. Alla elever på min skola behövde också ha på sig en skoluniform.

Vad i den kulturella traditionen i ditt värdland var extra minnesvärd?
Det jag minns mest nu när jag tänker tillbaka på mitt utbytesår är alla små ”ritualer” som man gjorde varje dag. Till exempel så sa man speciella fraser varje gång man skulle äta, lämna huset eller hade badat. De japanska högtiderna skiljer sig också väldigt mycket från de västerländska. Man firade till exempel inte påsk eller allhelgonahelgen. Man firade istället saker som ”barnens dag” och likande.

Vilken mat från ditt värdland saknar du mest?
Om jag måste nämna den maträtt som jag saknar mest så blir det nog ”udon”. Udon är i princip väldigt tjocka nudlar som man äter ur en stor skål med smaksatt sky.

Hur tror du att ditt utbytesår fick dig att utvecklas?
Man inser inte riktigt hur mycket man förandras av att vara borta ett år förrän man kommer hem. Nu känner jag att jag är mycket mer öppen och lätt att prata med. Jag stressar inte heller upp mig över småsaker längre och tar det, i allmänhet, mycket lugnare än vad jag gjorde förut.

Har du några råd till dem som funderar på att bli utbytesstudent?
Det är väl två saker som jag tycker man ska tänka extra mycket på om man funderar på att bli utbytesstudent. Det första är att försöka lära dig språket som de pratar i landet du ska till innan du far. Du behöver inte alls kunna prata flytande. Man kommer väldigt långt på att kunna säga ”hej” och kunna andra små nyttiga fraser. Det andra rådet är att, när man väl är i landet, vara väldigt initiativtagande när du försöker skaffa kompisar och lära känna folk. Många personer vet inte riktigt vad man ska säga till en utbytesstudent, så det är nästan alltid du som får ta första steget.

Kommentarer

1 Miranda on Nov 20th, 2010 said:

Bra tips - har hört dom innan så det är nog något att tänka på ^^

2 Jonathan on Nov 9th, 2011 said:

Bra tips! Men jag har fortfarande en fråga, hur var det med pengar för resan osv. betalade organisationen det eller hur gick det till?

3 Linn on Oct 2nd, 2012 said:

Jag bara undrar. Var det värt att mista sin klass och gå om ett år?

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club