START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Studera utomlands - första Steget

Varför studera ett år utomlands som utbytesstudent? Ja, det är den stora frågan. Varför ska man lämna trygghet, familj och vänner här hemma i Sverige för att ge sig ut och studera i ett annat land? Om man åker som utbytesstudent missar man ju t ex att få ta studenten med sina jämnåriga skolkamrater eftersom man får börja med de som är ett år yngre när man väl kommer tillbaka till Sverige igen. Är det verkligen värt det? Vad kan man göra utomlands som man inte kan göra hemma? Vågar jag?

Ett år utomlands kan bli en fantastisk rolig och nyttig upplevelse. Att lära sig ett nytt språk i ett annat land är verkligen att utnyttja gymnasietiden på bästa sätt. Ett år utomlands är också ett perfekt sätt att utvecklas som människa och prova sina vingar på. Alla intryck och alla utmaningar som ett utbytesår innebär gör att man utvecklas på ett helt annat sätt än vad man skulle ha gjort hemma. Det svåraste är egentligen att våga ta steget, att intala sig själv att man ska spendera ett år av sitt liv i ett annat land. När man väl har bestämt sig för att åka är det bara att intala sig själv om hur bra det kommer att bli och att tänka positivt.

Utbytesstudent i tyskland

En bra utbytesstudent

Att det bara skulle finnas en speciell sorts människor som är lämpade att bli utbytesstudenter stämmer inte. Visst underlättar det om du är glad, öppen och anpassningsbar. Att bli utbytesstudent handlar inte så mycket om vem du är just nu, utan vem du kommer att bli. Du kanske är blyg här hemma men när du kommer någon annanstans utvecklas du och vågar ta för dig mer. Man utvecklas otroligt mycket under ett helt år. Har du bara viljan att bli en bra utbytesstudent så kommer du att bli det.

Medvetenhet

Utan att vara rädd ska man vara medveten om att året inte kanske blir som man har tänkt sig. Högt ställda förväntningar tillsammans med ett sämre mottagande kan bli en olycksbringande kombination. Alla hamnar inte i problemfria familjer och områden som lämpar sig för utbytesstudenter. Var noga med att säga ifrån till representanter om saker inte är som de borde vara. Alla har heller inte det där drömåret, ett år utomlands har potentialen att bli. Var medveten men inte rädd!

Kommentarer

1 Nisse on Jul 18th, 2010 said:

Hur säger man till sina föräldrar att man vill bli utbytesstudent om man inte har överflöd av pengar?

2 Hanne on Jul 19th, 2010 said:

Jag bara sa det..  Och började berätta om massa stipendium!

3 Erik on Jul 20th, 2010 said:

nämn hur mkt det kostar att ha dig boende hemma. el,mat, aktiviteter. ja rubbet!!! prata på om stipendier och säg att det är det här du verkligen vill.

4 Santeri on Jul 23rd, 2010 said:

För mig var de lixom..Jag fick en broschyr hem, sen läste jag i den, googlade lite..blev fett taggad..dagen efter var de lixxom…Mamma, är de lugnt som jag drar till USA i ett år? Hon bah, va ska du göra där? Jag - Dra dit som utbytesstudent. Hon - Hur mycket kostar de..jag - Tillräckligt och lite till…sen flöt de på =)

5 Karin on Aug 1st, 2010 said:

Alltså jag har typ inga pengar för att åka men det är det jag vill mest att bli utbytesstudent.
Komma bort från lilla byhålan i Norrland ett tag.
Hur får man ihop så sjukt mycke pengar???

6 Hanne on Aug 2nd, 2010 said:

Stipendium? Jobb? :) Många organisationer har egna stipendium att söka.

7 Paula on Aug 8th, 2010 said:

Jag kan inte säga jag är bäst i klassen, för det är jag inte. men måste man vara GRYMT BRA (BÄST) i hela klassen ev. skolan för att bli en utbytesstuden?

8 Jenny on Aug 8th, 2010 said:

Det enda man behöver är inga IG i betygen så är du godkänd :) och helt okej på engelska förstås

9 hanna on Aug 26th, 2010 said:

Jag skulle så gärna vilja åka till Japan i mars 2012, men det är en månad efter att jag fyllt 18.
Måste man vara under 18 för att åka som utbytesstudent?

10 Bella on Aug 27th, 2010 said:

@Hanna, jag tror man helst ska vara under 18, men jag tror de ibland gör undantag.men ett krav är nog att man fortfarande måste gå i gymnasiet, du får nog helt enkelt kolla upp med organisationen du vill åka med. :)

11 Sandra on Sep 3rd, 2010 said:

Hejsan! Jag är en orolig och rädd tjej. Som verkligen vill åka till Los Angeles. Men det är mest för att ha en chans för min musik. Men det är det. Jag undrar och det är det enda som håller mig tillbaka är att; Vad händer om jag lyckas i USA? Kommer jag tillbaka till Sverige. Eller stannar jag i USA. Det är det som jag undrar mest? Jag vet att detta kanske inte hör till ämnet eller nått sånt. Men jag behöver verkligen folk att prata om detta…
//En orolig tjej från Granö

12 Adam on Sep 4th, 2010 said:

@hanna, jag åkte nu i augusti ca två veckor efter jag fyllt 18, så det är inga större problem.

13 amanda on Sep 6th, 2010 said:

Vill så sjukt mycket åka! Men det är ju det där med kostnaderna och så.. ngn som har någon bra övertalstips (har en väldigt svår förälder att övertala)
Sen känns det som att ansöka till 11/12 är sista chansen för sen 12/13 har jag ju fyllt 18. men börjar 3:an i gymnasiet kan man åka då?

Och en fråga till. Någon som åkt? Är det värt att mista hela klassen och få gå “om” ett år?

14 Adam on Sep 7th, 2010 said:

@Amanda
Ja du kan åka när du skulle börjat trean egentligen

15 Bella on Sep 11th, 2010 said:

Amanda, om kostnaderna är ett problem, kolla olika stipendium! Det är ganska lätt att via skolan eller liknande i din kommun få ett stipendium, kanske inte på hela beloppet, men på en hel del av det!
Jag är i Usa nu, och jag älskar det! Så värt varenda uppoffring, att få “gå om” är så värt det och skolan här är otroligt lätt, skämtar inte:D Att mista klassen är inte så hemskt, är de riktiga vänner finns de kvar när du kommer hem!!!
Ja skulle inte tveka om jag var du, jag tvekade själv i och för sig, men nu är jag så säker på att detta är det bästa någonsin att jag inte fattar hur jag kunde tveka!:D

16 max on Sep 12th, 2010 said:

Hej!
Det verkar ju vara en jäkla djungel med att söka stipendier! Någon som vet en bra sida/organisation som man lätt kan ansöka om ett stipendium?

17 Bella on Sep 12th, 2010 said:

Mitt tips är att gå till studievägledaren i skolan! De brukar vara super på det, eller åtminstone kunna hjälpa att hitta passande!

18 max on Sep 12th, 2010 said:

Okej, tack!
Sökte du stipendium eller hade ni råd utan?

19 Magda on Sep 17th, 2010 said:

Hur mycket kan det kosta utan stipendium? :x Vill så  väldigt väldigt gärna åka.. åh.

20 Hanne on Sep 17th, 2010 said:

Magda, det står på organisationernas hemsida.. men från 35k kanske… helt beroende på organisation och land!

21 Magda on Sep 17th, 2010 said:

Ungefär hur mycket brukar man få på ett stipendium? ^^

22 bella on Sep 18th, 2010 said:

kolla explorius hemsida! De har länkar till olika hemsidor där man kan få stipendium! Det kan variera grymt mkt på hur mkt ett stipendium är på, och ett stort brukar kräva att du har bra betyg eller skriver en himla bra motivering

23 Jessie on Nov 6th, 2010 said:

Jag har försökt efter om man kan vara utbytes student i LA, Någon som vet om kan baraste? =)

24 Jessie on Nov 20th, 2010 said:

*1 Sökt (inte försökt)
*2 vara det (Inte baraste)

För själv hittar jag inte ngn stans att man kan vara utbytes student i LA

25 Jenny on Nov 20th, 2010 said:

asså, folk måste förstå att man inte väljer vart man vill komma. man väljer ju såklart land och kanske område men det är aldrig en garanti att man kommer dit man vill. dessutom placerar de flesta organisationer inte studenter i storstäder.

26 jessica on Jan 2nd, 2011 said:

det jag tycker är lite jobbigt med att åka är att ja kommer fylla 18 när jag är i USA.. då vill man ju va hemma och fira med familjen och vänner! även så kommer jag åka efter 2:an och då kommer ju mina vännar ha tagit studenten när jag kommer hem, tråkigt att missa den. och då kommer jag ju inte alls ha lika bra kontakt med dom när jag kommer hem speciellt när vi inte kommer gå på samma kola längre och de håller på och jobba istället m.m. lite orolig över det..

27 Anna on Mar 9th, 2011 said:

Jag skulle vilja åka till japan som utbytesstudent, helst med ett stipendium men problemet är mina betyg och att jag inte har pengar att betala själv. Nån som har tips på vd jag kan göra? Vill så gärna åka! :/

28 Ylva on Apr 10th, 2011 said:

Jag har ett tag börjat planera en resa till Kina om två år eller så, jag läser massa böcker och går andra terminen i en kinesiska kurs. Men redan nu ser jag det stora problemet, min familj (mamma speciellt) kommer inte låta mig åka. Inte pengarna eller något sånt, det finns alltid stipendium, de vill bara inte vara utan mig tror jag. Jag vet jag borde fråga, men finns det några tips? Om jag bara frågar nu känns det som om jag får ett bestämt nej och att vi inte ska prata mer om det.

29 Magda on Apr 10th, 2011 said:

Gå långsamt fram, förklara att du verkligen vill och visa att du kan göra allting själv. När jag visade min mamma att jag var mogen nog att skriva ALLA ansökningspapper själv, skicka in allt och ta reda på ALL information, så förstod hon hru mycket jag verkligen ville åka. Min mamma var också väldigt mycket emot det i början, hon nästan skrattade åt mig. Men jag gick ‘‘succesivt’’ frammåt och intygade varje dag henne på något sätt.
Lycka till!

30 hannes hansson on May 26th, 2011 said:

jag sade bara till morsan om jag fick lov att söka som det, det är ju en erfarenhet för livet och det höll hon med om. Finns många bra delbetalningsplaner!

31 Stina on May 29th, 2011 said:

Hej!! Jag vill åka till USA ett år och plugga (utbytesstudent) MEN jag vill åka själv och inte i en grupp som åker dit. finns det något sätt för mig att åka själv eller måste jag åka i grupp?? jag har inget emot att åka i grupp men..

32 Hanne on May 29th, 2011 said:

Om jag förstår dig rätt Stina så menar du att du inte vill bo tillsammans med massa andra utbytesstudenter så som man gör om man åker på språkresa. Men när man åker som utbytesstudent så har vissa organisationer så att man flyger själv till destinationen och vissa så att man åker med organisationen och ibland har ett 3dagar till 2veckor långt läger och sedan åker man till sin värdfamilj där man ibland bor med en utbytesstudent från ett annat land men oftast helt själv tillsammans med värdföräldrar och ev deras barn. Organisationernas hemsida förklarar bättre om du inte förstår min förklaring ;)

33 Ellen on Aug 2nd, 2011 said:

är det ens någon som har fått stipendium??
Det känns som att det är ganska svårt.

34 julia on Aug 8th, 2011 said:

Åh måste man ha g i alla ämnen för att få åka? Jag kom inte in på något program(fyller17 iår) så jag går IV, kan inte jag söka då? För jag är liksom duktig i skolan, har bara haft det svårt under högstadiet vilket resulterade i att jag inte åkte dit i slutet av nian och därmed förlorade alla mina betyg utom två. Det är ju dumt att inte kunna söka bara för man inte har g i alla ämnen, man kan ju liksom vara bra i skolan och få bra betyg där endå. :)

35 Hanne on Aug 8th, 2011 said:

Du kan ju alltid ringa och prata med organisationerna och se vad de säger. Kanske de kan hjälpa dig på något sätt?! :) Lycka till

36 Emma on Oct 10th, 2011 said:

Jag vill verkligen åka till USA men på dem flesta organisationerna måste man vara född 94.03.01 elr senare, jag är född i början av februari… Finns det en chans att komma runt den åldersbestämmelsen på ngt sätt? Känns sjukt tråkigt att inte kunna uppfylla en dröm bara för att man föddes en månad för tidigt…

37 Adam on Oct 10th, 2011 said:

Oftast är det myndigheterna i de olika staterna som säger nej om du är född tidigare, men du borde nog ta kontakt med nån organisation och se vad de kan göra :)

38 Viktor on Oct 16th, 2011 said:

Men om man vill plugga utomlands, men inte vill missa ett år hemma finns det ingen möjlighet att plugga utomlands men ända inte behöva ta igen ett helt år när man hem igen?

39 Henrik on Oct 17th, 2011 said:

@Viktor; det finns ett antal svenska skolor som tar emot svenska studenter för att gå ett “svenskt” gymnasieår utomlands. Studenterna bor fortfarande i värdfamiljer, men går i en svensk skola utomlands. Jag vet att det finns i London, Paris, ett par städer i Spanien och i Kenya. Hör med din kommun om det!

40 Joel on Nov 9th, 2011 said:

Hej! Jag är en kille på 16 år, fyller 17 nästa år, ( 2012 i Mars, om jag vill börja söka redan i år, när ska jag söka då? Jag går Handels Programmet första året nu, hade 240 poäng när jag gick ut, räcker det för att studera i USA? Hade MVG i Engelska och skulle helst vilja hamna runt Los Angeles, vet att många vill dit, men jag skulle kunna ta andra ställen runt omkring också. Vem på skolan ska man prata med om man vill veta mer om stipediumer och sånt ( Inte böcker ). Tack. Maila gärna till min E-mail Adress ( Joel_svensson7@hotmail.com :) Tack! Uppskattar all hjälp!

41 Emma on Dec 6th, 2011 said:

Varför måste man gå med ett år yngre när man kommer tillbaka? man får väl utbildning där också?

42 Magnus on Jan 7th, 2012 said:

Emma, jo för att det inte är ett svenskt skolsystem. Vilket gör att du inte kan tillgodose dina betyg du får i USA när du kommer hem till Sverige igen.

43 Freja on Oct 13th, 2012 said:

âk med internationella programkontoret! Priset är sâ mycket lägre och oranisationen är väldigt bra! Jag hade absolut inte haft râd att âka annars. Är i Frankrike just nu, längtar hem som sjutton, men ja…. what do do ;)frejafrance.devote.se

44 Miranda on Oct 20th, 2012 said:

Jag vill jätte gärna bli utbytesstudent i ett år i USA, men när är det bäst att åka bort? Ska man göra det innan gymnasiet när man slutar 9an, eller ska man göra det efter sina tre år på gymnasiet?
Tacksam för svar!

45 Yasmine on Oct 23rd, 2012 said:

Går första året på Samhäll och fick upp ögonen för detta redan i slutet av 9:an, men då kändes det otroligt långt bort eftersom jag trodde jag skulle finna nya vänner och gå ett perfekt år. Nu har det inte riktigt blivit så, och då tar jag upp denna dröm igen. Min fråga blir då, får man sitt studiebidrag trots att man pluggar utomlands? :)

46 Vinettak on Nov 20th, 2012 said:

Hej! Vet någon om det finns någon organisation som erbjuder endast en termins utbyte till Japan? Jag vill så gärna åka till Japan, men vill samtidigt inte “gå om” ett år här hemma… Då vi i klassen ska sätta upp en musikal i trean och jag vill lika gärna vara med på den…

47 Evelina on Jan 2nd, 2013 said:

Hej!
Jag har precis pratat med min mamma om att få göra detta. Jag vill ju allra helst komma till USA. Min vän ska dit i år och stanna i 12 månader. Vill också göra det men mina föräldrar är inte lika lätta att övertala. Iallafall inte min mamma. Har försökt säga att jag kan gå gymnasiet senare, att det finns stipendium att söka så dom slipper betala hela summan själva men de enda hon säger är att de är något vi får diskutera senare, alltså till sommaren. Men eftersom att jag känner min mammma vet jag att hon bara vill få tyst på mig och skjuta upp på det tills det inte blir något alls. Har ni några förslag på att lyckas övertala henne? Visa henne att jag verkligen vill och att detta är en bra livsupplevelse?
Jätte tacksam för svar!

48 bella on Jan 3rd, 2013 said:

Hej ! Jag undrar hur tidigt man igentligen ska boka för att få komma dit man vill ? Skulle göra vad som helst för att bli utbytesstudent i Hawaii år 2015/2016 . Men det är ju ett tag kvar så när ska jag boka för att få komma dit ? Jätte tacksam för svar!! 
P.s. kan ni svara på min kommentar här istället?  För kommer inte in på min email :)

49 Kajsa on May 19th, 2013 said:

Ungefär hur mycket stöd kan man få ekonomiskt genom att söka stipendium?

50 George on May 21st, 2013 said:

Hej, Jag vill verkligen åka till USA men är för sent ute för att kunna åka till hösten. För att få åka så får man max vara 18,5 men jag är född i Februari och kommer därför att vara 18,6-7 vid resan. Har ni några tips på hur jag kan göra? Jag vill verkligen åka dit mer än allt annat har redan pratat med min föräldrar men problemet är somsagt åldern

51 Emma on May 29th, 2013 said:

Kolla med de olika organisationerna vilka ålderskrav de har. Olika organisationer har olika datum som man måste vara född emellan. Om inga av organisationerna tillåter din ålder så vet jag att några som är födda tidigt på året har åkt med ett specialprogram med Explorius som heter Explorius select där man själv får välja vilken skola man vill börja i och då också kan välja skolor som tillåter en högre ålder. Men jag kan inte så mycket om det så hör av dig till Explorus och fråga! Hoppas det löser sig :)

52 Johan on Jul 26th, 2013 said:

Kan man åka som utbytesstudent om man gått särskola och pluggar upp betyg, eller är det krav på “vanliga” gymnasiebetyg?

53 Pär on Sep 16th, 2013 said:

Måste man ha gått ut 9:an, eller kan man åka mellan 8:an och 9:an?

54 Shakar on Oct 13th, 2013 said:

Hej.  Jag skulle vilja åka på ETt utbytesår med svenska skolan i gymnasiet men Vilka länder fins är tacksam för svar

55 ellinore on Dec 4th, 2013 said:

Är detta bara för gymnasieelever eller också universitet och högskola?
Mvh,
Ellie

56 Emma on Dec 4th, 2013 said:

Ellinor: Man kan inte åka som utbytesstudent om man har gått ut gymnasiet. Men sök på college-år i stället, inte riktigt samma sak men ändå.

57 Viktoria on Feb 11th, 2014 said:

Kan man åka som utbytesstudent även fast man är 18 år men fortfarande går på gymnasiet?

58 Emma on Feb 11th, 2014 said:

Viktoria: du kan inte åka i sommar om du går i trean nu tyvärr…

59 Viktoria on Feb 11th, 2014 said:

Tänkte inte åka nu i sommar men om man fortfarande går i gymnasiet och är över 18 år (går inte i trean) kan man åka typ nästa år då?

60 Emma on Feb 11th, 2014 said:

Tyvärr inte. Du kan inte åka efter trean… Men du kan åka på ett college år i stället :)

61 Ella on Feb 17th, 2014 said:

Jag började skolan ett år tidigare än jag egentligen skulle, och är därför ett år yngre än mina klasskamrater. Skulle det gå att åka efter trean då? :)

62 Emma on Feb 17th, 2014 said:

Hej Ella! Ja, det tror jag är möjligt! Fråga organisationerna. Jag åker med YFU och jag tycker dem är superbra så fråga dem, men jag tror det funkar! Om du vill kan du kika in på min blogg www.americaemma.se
Kram

63 Ella on Feb 17th, 2014 said:

Tack! Vad bra att du är nöjd med YFU, för det är nog dom jag är mest inne på att åka med ;) (om jag åker alltså)
Kollade din blogg också förresten, fin! :)

64 Nora on Apr 26th, 2014 said:

Helluw, jag är 14 år och vill åka till L:A som utbytesstudent. Minapäron har inte i överflöd i pengar så någon som vet vart man kan söka stipendier?

65 Viktoria on Apr 28th, 2014 said:

Är det möjligt att åka som utytesstudent om man är 18 år men har hoppat ner någon klass så att man fortfarande går på gymnasiet?

66 Nils on May 1st, 2014 said:

Någon som kan tipsa om några bra hemsidor som man kan söka stipendier?? skulle jag verkligen uppskatta:)

67 Viktoria on Jun 11th, 2014 said:

Kolla blueberry för stipendier. http://www.blueberrysprak.nu/stipendier/

68 Maja on Aug 24th, 2014 said:

Hej! Jag undrar angående betygen man får om man exempelvis skulle plugga som utbytesstudent i USA. Har de någon betydelse? Vad händer om man får ett F i någon kurs tex?

69 Emma on Aug 25th, 2014 said:

De flesta organisationer kräver att du har godkänt i alla kurser, annars skickar de dig ett varningsbrev och om du är riktigt dålig kan du riskera att bli hemskickad. Men ta bara lätta saker som typ foto och drama, seriöst man behöver inte göra mycket för att bli godkänd!

70 sophia on Aug 29th, 2014 said:

jag går i åttan nu och vill göra ett utbytesstudent. och då hade jag tänkt göra det nästa år när jag börjar nian, men sen när jag kommer hem igen måste jag gå om 9an eller kan jag börja på gymnasium direkt?

71 Emma on Aug 29th, 2014 said:

Nej isåfall får du gå om nian. Många organisationer skickar dock inte iväg personer förrens efter nian men kolla du runt bland organisationerna om det är någon du kan pka redan efter åttan annars får du vänta tills efter nian.

72 Ida on Nov 24th, 2014 said:

Om jag åker som utbytesstudent i 8:an i ett år, måste jag då gå om 8:an eller får jag börja direkt i 9:an?

73 Emma on Nov 24th, 2014 said:

Tyvärr kan du inte åka under högstadiet utan först under ettan på gymnasiet som tidigast. När du kommer hem sen så får du börja ettan på gymnasiet som vanligt fast då med årskursen under (alltså du måste “gå om”)

74 emilia on Nov 16th, 2016 said:

Hej! finns det att plugga ett gymnasium år i Seoul, Sydkorea?

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Latest newsSenaste 5 nyheterna
CommentsFacebook Fan-Club