START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

PROM i USA: Flipp Eller Flopp?

USA:s prom, eller bal som det heter på svenska, är nog något alla har en idé om vad det är för något. Man kanske har sett en high school film, läst en blogg eller gjort bådadera. Man föreställer sig att alla har en date, att man åker dit i limousin, man fixar naglarna på salong och man går till en makeup artist för att fixa sminket. När man väl är där är det århundradets fest, där man dansar med sin date och de populäraste personerna blir prom queen respektive prom king.
Hur som helst, alla som ska iväg på ett utbytestår till USA har koll på vad prom är för något och nu ska jag ge er min historia om min prom; Gravette High School’s prom den 10 april 2010.

Prom Sandra Wassbro

Förberedelserna inför min prom var inte så hysteriska som jag hade föreställt mig. I februari började tjejerna att fundera på dater och klänningar och vart man skulle gå och fotografera sig innan. Väldigt stor procent av människorna i min high school var i någon form av förhållande, och då blev det ju naturligt att man gick med sin pojk-/flickvän. De som inte var i ett förhållande gick med en bra vän eller med en grupp av vänner.

Juniors (11e året) och seniors (12e året) kunde gå på min prom, men om man var i någon av de undre klasserna kunde man gå om man hade en date i någon av de övre klasserna. Så en senior kunde till exempel ta med sig en sophomore (10e året) på prom, om den som var senior köpte biljetten till den som var sophomore. Alla som var senior fick en biljett gratis av skolan medan vi som var juniors var tvungna att betala 20 dollar för biljetten.
Jag hade ingen date till prom. Istället planerade jag och min vän Daisy att vi skulle gå tillsammans, och det slutade med att vi åt middag på en restaurang och åkte dit tillsammans med sju andra personer.

Dagen innan prom gick vi till en nagelsalong och satte på lösnaglar. Detta var något som i princip alla tjejer gjorde, det var vanligare att man fixade naglarna än att man gick till frisör och satte upp håret till exempel. Dagen som prom skulle vara gick jag också till en frisör som gjorde en frisyr på mig, allt för att det skulle se så bra ut som möjligt! Jag åkte sen hem och jag sminkade mig själv och satte på mig klänningen, och sen åkte jag hem till Daisy. Tillsammans med en av hennes värdbröder och hans date åkte vi till en park i den lilla staden där vi bodde. Väl där visade det sig att det var ett väldigt populärt ställe att ta foton på, så vi stötte på massa folk från vår skola där. Vi tog massa kort i olika positioner med olika bakgrunder och med olika personer, och efter kanske 45 minuter åkte vi vidare till restaurangen.

Prom Sandra Wassbro

Vi åt en väldigt god middag på restaurangen. Vi utan dater betalade för oss själva medan de tjejer som hade dater fick sin middag betalad av killen i sällskapet. Sedan styrdes bilen mot den lokal där prom skulle hållas. Veckan innan prom skulle hållas hade det blivit ändrade planer på vart det skulle vara någonstans så allt kändes lite provisoriskt. Temat var ”Wonderland” och dekorationerna var inte spektakulära överhuvudtaget, det var lite coola lampor och lite fluffigt papper som skulle vara stora blommor, och så var det ett valv som man gick under när man skulle ut på dansgolvet. Musiken som spelades var allt ifrån hip hop, country, rock till techno och house, en salig blandning med andra ord! Många dansade den typiska amerikanska tonårsdansen kallad ”grinding” vilket innebär att tjejen står framför killen och de dansar tillsammans i takt till musiken. Alla andra dansade i grupper med sina kompisar och det skapades även en ring där folk gick in i mitten och dansade. Föräldrar och lärare var också närvarande och hade ett litet buffébord med kakor, frukt, vatten och bål. Efter kanske två timmar valde vi att gå hem och fortsätta festen hemma hos några vänner. Vi hade tyvärr inget ”after-prom-party” som många skolor har, på grund av att ingen hade orkat engagera sig i det, vilket var lite trist.

Prom Sandra Wassbro

Prom Sandra Wassbro

När det var dags att utse kvällens prom queen och prom king var det ingen som blev förvånad. Det var ett par seniors som hade dejtat i flera år. De är båda väldigt trevliga och passar bra ihop så det var inga sura miner. De fick varsin krona och han fick någon slags spira att hålla i och så blev det en kyss såklart! De hade röstats fram av alla elever som var där på prom, och de var de självklara vinnarna.

Slutsatsen är att jag tycker att min prom var lyckad, även fast den inte uppfyllde alla krav på en sån prom man ser i filmer och jag måste säga att förberedelserna och allt runt omkring var mycket roligare än själva dansen. Amerikaner är ju som de flesta vet inte alls rädda för att ge komplimanger och det var väldigt roligt att få höra hur fin ens klänning var och så vidare. Det kändes verkligen som att det jobb man lagt ner lönade sig, och det är ju alltid roligt!


Prom Sandra Wassbro

Kommentarer

1 Haya on Nov 16th, 2010 said:

Hej coolt att du var med om en prom.
Men jag behöver ditt hjälp just ska jag agumentera om att försöka gör en miljö bal där inträdet kostar och en vis summa går till djur/miljö och barnhem organisationer.
Just nu måste jag skriva fakta om varför man ska ha det du vet. Just det man kan oxå få betyg det skulle vara jätte snällt om att få någonting som får folk att gå med på det.
xxx

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsInformation om skribenten
Sandra

Namn: Sandra