START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Alexandra Frandsen


Alexandra Frandsen photo Utbytesår: 2010-11
Utbytesland: USA USA flagga
Organisation: Explorius

Intervju med Alexandra Frandsen

Vem är du? :)
Jag är en nu 18-årig tjej (sen oktober) och bor i Sverige i en liten stad som heter Rimbo, utanför Norrtälje. En timme utanför stockholm! Spelar innebandy hemma, går media på GUC gymnasiet i Uppsala. Har en mamma, pappa, bror & hund hemma! Även pojkvän hemma sen 2år och 5månader tillbaka!

Här i USA bor jag i delstaten New York, på en ö och en stad som heter “Grand Island” nära storstaden Buffalo, gränsar precis till Canada & Niagara Falls! (20min med bil!) Bor med min värdmamma Lorraine, Värdpappa Rich och två värdbröder Christian (17) och Jordan (19). Jordan är iväg på college, men kommer hem då och då! I min High School har jag spelat volleyball som höstsport, gör nu musikal under vintern, och i vår blir det till att prova Lacrosse!

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Jag har alltid vetat att jag ville studera/bo utomlands åtminstone ett år, för att få flytande engelska och få uppleva en annan kultur! Först var planen efter gymnasiet, alltså för college, men läste sedan broschyrer, prata med folk som åkte i High School och jag kände bara att jag ville åka nu, för att också få bo i en värdfamilj och inte i ett dorm. För tror att det är en helt annan sak att få ta del av en riktig amerikansk familjs liv, än att bo på ett Campus (även om detta Även lockar mig!)

Hur funderade du när du valde USA? Regionsval?
Jag kände att om det är någonstans jag ska åka för att gå på High School, så är det ju ändå USA. Som vi ser så mycket av på TV, få se om det verkligen är som vi tror, och jag älskar den amerikanska dialekten!
Inget regionsval för min del, kände att det viktigaste vara att hamna i rätt familj som passade mig, än i “rätt” delstat och begränsa valet av värdfamiljer. För i vilken delstat man än kommer, så är det en kulturchock och något otroligt himla roligt!

Vilka var de största rädslorna innan du for iväg?
Faktiskt var jag mest rädd för att tappa passet på flygplatsen, inte få mitt visum i tid (VAR UTE I GOD TID!) eller att ha glömt något. men också, var jag rädd att min pojkvän och jag skulle göra slut, och det tog nog upp mesta av mina tankar. Och OM vi höll ihop, hur skulle det fungera? Vänner och familj vet man ju att man har kvar! Men allt har löst sig, och jag är SÅ himla nöjd. Var rädd för att värdfamiljen skulle vara dålig, att jag inte skulle trivas. Sådär allmän oro!

Var rädslorna berättigade?
NEJ. Jag har med mig allt hit! Visumet fixade sig! Jag och min pojkvän är fortfarande tillsammans, min värdfamilj är DEN UNDERBARASTE JAG NÅGONSIN KUNNAT FÅ, alla i skolan är suuuupergulliga med mig, folk är intresserade, vill hjälpa mig, vara min vän, min värdbror och jag kommer bara varandra närmare och närmare och det kunde inte ha blivit bättre. Jag vill inte åka hem till Sverige! Haha.

Var det enkelt att komma in i engelskan?
JA! Efter två veckor så både tänkte & drömde jag på engelska! Även lappar/noteringar till mig själv var och är på engelska! Nästan så att svenskan börjar glömmas bort nu! En rolig sak var när jag berätta på min blogg att jag glömt bort hur man sjunger Happy Birthday på svenska och behövt googlea det ,(helt otroligt eller hur?!)  så fick jag mail från min mormor hemma med hela svenska texten, haha!

Vad är den största skillnaden mellan den svenska och amerikanska skolan?
Mycket striktare, i min skola. Ska ju läggas till att det är olika överallt! Vi har en “klocka” som ringer för varje lektion, när lektionen börjar & när den slutar. Ingen tar ens en tå utanför dörren innan den ringer! Haha tycker detta är lite kul, som en osynlig linje. Detention får man lätt, måste tilltala lärare(och vuxna överhuvudtaget) som “Mr, Ms och Mrs”. För att gå på toa under en lektion måste man ha ett “pass”, där läraren skriver på tid, var man ska, och de har även lärare ute i korridorerna som kollar att man inte gör något annat! Har du missat ett prov, får du sitta ute i korridoren och göra’t, för att det är tystaste stället! ha! SKulle ju aldrig hända i Sverige.

Mer roliga saker är ju att alla har SCHOOL-SPIRIT! Gud, jag älskar det här! Det finns så många klubbar & olika sporter att gå med i, oavsett vad du än gillar! Alla har på sig skolans färger och går ner och kollar på matcher, skriker & hejar högljutt, med skyltar och alla är alltid så taggade! Rivaler mellan de olika skol-lagen gör det hela ännu mer intensivt och kul, man får en sammanhållning på en skola på ett helt annat sätt! Är man dessutom med i ett “lag” så har man verkligen superkul! Ålder spelar ingen roll, alla umgås med seniors, juniors, sophomores, freshman’s . Skoldagarna är kortare! Slutar vid 02.00 pm. Och sen är det upp till dig om du vill göra en aktivitet efter, håller på i allt mellan 40min - 3 timmar! Superroligt! Bra sätt att hålla sig “busy”.

Vad längtar du efter just nu?
MARABOU CHOKLAD och svenskt godis!

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
GLASS

Politik eller sport?
Sport!

Michael Jacksson eller Madonna?
Neither, men älskar “Black & White” med Michael Jackson!

Fotboll eller Amerikansk football?
AMERIKANSK FOOTBALL! Efter att ha spelar det här borta, jag vill spela det!

Coca Cola eller Fanta?
fanta, always

Morgon eller kvällsperson?
Kvällsperson

Windows eller Mac?
MAC

Snö eller sandstrand?
Strand! Men snö på julafton

CommentsKloka ord från Alexandra Frandsen

Något som jag alltid tänker här borta, för att motivera mig själv och slippa hemlängtan, är att Allt jag gör här borta händer bara en gång, jag är bara här under de här YNKA 10månaderna av hela mitt liv, så varje dag går jag ut för att ha SÅ KUL som möjligt och jag säger JA till allt, bara för att prova!

Jag tar för mig varje dag och det har verkligen gett mig många nya vänner och ett otrooooligt roligt år hittills! Jag försöker att inte vara på mitt rum så mycket, utan spenderar hellre tiden med min värdfamilj. Kan jag välja mellan att umgås med min värdfamilj eller göra en läxa, så är det såklart värdfamiljen som gäller! För vad kommer jag ångra under mitt år, att jag inte gjorde den där matteläxan eller att jag inte spenderade tid med min värdfamilj? Viktigt att komma ihåg att man har både bra & dåliga dagar hemma också, och att värdfamiljen valt dig och VILL ha dig där, så prata med dom! Ägna tid åt dom som dom ägnar tid åt dig. Jag och min värdfamilj har fått en superbra kontakt och jag har Redan ångest (med 6månader kvar) ångest för att behöva lämna det här stället!

Remember that the after this year, you can stay home with your mom and and, brother/sister , boyfriend/friends for the rest of your life, IF you want to! So, make the most of everyday here, because you will never get it back and you will have Much more fun!

sponsorBesök bloggen
Alexandra Frandsens blogg