START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Amanda D


Amanda D photo Utbytesår: 2009-10
Utbytesland: USA USA flagga
Organisation: Explorius

Forumsprofil: Besök min forumo-profil

Intervju med Amanda D

Vem är du? :)
Den som det visste! En musikberoende, språkgalen, detaljälskande, kroniskt drömmande före detta utbytesstudent som vissa dagar vaknar och glömmer bort att hon faktiskt kommit tillbaka till Sverige och att utbytesåret numera är en del av det förflutna.

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Alla har den någon gång i livet, den där drömmen med stort D som hemsöker en och gör att det enda man kan koncentrera sig på är att göra allt i sin makt för att få den uppfylld. När jag fick nys på fenomenet med utbytesstudier under sommaren efter sjuan tog det inte mer än ett par dagar innan jag insåg att det här, det är min Dröm. Jag kände det som att någon tagit min innerliga önskan om att uppleva USA “från insidan” och skräddarsytt en lösning åt mig.

Hur funderade du när du valde USA? Regionsval?
Att det var USA som gällde för min del fanns det aldrig något tvivel om. Det finns inprogrammerat i varje svensks ryggmärg att förundras av USA, men för mig var det betydligt “djupare” än så. Jag visste att USA skulle kännas som mitt andra hemland, as weird as that may sound, och fick sedan rätt. Har även alltid haft någon slags förkärlek för New England-området och de närliggande staterna, så jag valde PA, NY & MA. Fick en placering i upstate New York, som verkligen var the perfect fit för mig och har blivit en av mina absoluta favoritplatser på jorden.

Vilka var de största rädslorna innan du for iväg?
Jag var halvskraj att jag inte skulle klicka med familjen, mer specifikt min värdsyster. Det kändes som att familjen förväntade sig att vi skulle passa ihop som ler och långhalm. Annars var det inte mycket som gjorde mig rädd, hade väntat på att åka så pass länge och kände mig mer än förberedd inför eventuella utmaningar.

Var rädslorna berättigade?
Till viss del. Min första värdsyster och jag var så olika två människor kan bli och funkade inte ihop alls. När jag flyttade var det dock på grund av helt andra anledningar som visserligen också hade med familjen att göra, men som jag aldrig hade oroat mig över eller ens kunnat föreställa mig. Hos värdfamilj nummer två kände jag mig däremot hemma på nolltid.

Var det enkelt att komma in i engelskan?
Ja, det var som att trycka på en knapp. Min hjärna slog om till engelska sekunden jag klev av planet, nästan som om den hade väntat på att få göra det i alla tider. Värre var det med svenskan i slutet av året.

Vad är den största skillnaden mellan den svenska och amerikanska skolan?
Svår fråga. Alla skillnader är stora! Rent undervisningsmässigt är det viktigare för dem att allt sker under ordnade former än att nivån är hög. Skriver du som en kratta men lämnar in uppsatser skrivna i rätt format, i rätt tid, kan du få ett A i engelska, till exempel. Reglerna man förväntas följa kan ju kännas en aning överspända också, men det är en del av charmen. Utan dem skulle säkert någon redneck ta med sig sin rifle till klassrummet under jaktsäsongen.

Vad längtar du efter just nu?
Att ta studenten och hälsa på min saknade värdfamilj och släkt i New York!

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Glass. Helst amerikansk.

Politik eller sport?
Politik

Michael Jacksson eller Madonna?
Pest eller kolera?

Fotboll eller Amerikansk football?
Football all the way.

Coca Cola eller Fanta?
Cherry Coke, om något.

Morgon eller kvällsperson?
Nattugglan personifierad.

Windows eller Mac?
Windows

Snö eller sandstrand?
Snö

Hamburgare eller sushi?
Hamburgare

CommentsKloka ord från Amanda D

“You never really leave a place or person you love. Part of them you take with you, leaving a part of yourself behind”

sponsorBesök bloggen
Amanda Ds blogg