START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Amanda Orpana


Amanda Orpana photo Utbytesår: 2012-13
Utbytesland: Frankrike Frankrike flagga
Organisation: Int. Progr.

Intervju med Amanda Orpana

Vem är du?
Jag är jag, kanske man skulle kunna säga? Jag är en tjej på (snart) 17 år, som bor i Stockholm.
Pluggar natur på gymnasiet. Kan ibland tycka att jag borde valt sam, men har för tillfället ingen lust att byta skola. På fritiden simmar jag.
När jag inte simmar gillar jag att vara med kompisar, spela piano och teater.
Annars gillar jag språk och nya kulturer. Älskar att resa och träffa nya människor och försöka förstå hur andra människor ser på saker och ting.

Hur ser en vanligt dag ut för dig just nu?
Just nu är jag ledig, eftersom den franska skolan börjar senare än oss. Vaknar kanske runt 9, gillar inte att sova för länge. Äter frukost, kanske går ut och springer, och fixar lite inför resan. På eftermiddagarna träffar jag kompisar, spontant eller inplanerat. Det blir lite olika. Jag gillar när dagarna inte är helt planerade, ifall det skulle komma upp något. På kvällarna umgås jag med familjen eller är kvar med kompisar. Det är lite olika. 

Varför ska personer följa din blogg?
Jag vill ge en så ärlig och nyanserad bild av hur det är att bo på internat och i värdfamilj. Många andra som åker på utbyte bor bara i värdfamilj, och berättar bara om livet där. Jag kommer bo både på Internat och i värdfamilj, vilket kommer ge väldigt mycket variation. Många bilder kommer det bli också, varvat med tankar och funderingar, kulturkrockar och kulturmöten. Kanske ett och annat recept? En så bred bild av ett utbyte som möjligt helt enkelt.

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Jag har alltid vilja åka iväg någonstans. Alltid kännt att Svergie är lite för litet. Att bo utomlands är något jag länge drömt om, och att upptäcka nya delar av världen. Med familjen reser vi lite, men inte tillräckligt tyckte jag. Som utbytesstudent utmanar man sig själv också. Man tar sig ur sitt skyddaande skal och testar sina egna gränser. Samtidigt som man lär sig ett nytt språk lär man även känna sig själv. Språkresor hade jag länge funderat på, men det kändes för lite. Jag skulle vilja komma tillbaka efter 3 veckor, och hur mycket lär man sig egentligen?

Hur funderade du när du valde värdland? Regionsval?
Jag har alltid älskat Frankrike. Jag har varit där med familjen 2 gånger och kände att det var rätt land. Franska är mitt favoritämne och ingenting känns mer säkert än att Frankrike är rätt land för mig. Jag var såld vid första besöket.

Vilka är de största rädslorna nu innan du åker iväg?
Allt! Att jag itne ska passa in, inte kunna prata, inte kunna förstå, att min värdfamilj är elak eller att internatet är hemskt. Ingen man känner, ingen som förstår vad man säger. Jag är livrädd men samtidigt jätte “upphetsad” (excited, kommer inte på ordet bara för det..) inför hela resan. Kan inte förstå vad ajg har gett mig in på.

Vad ser du fram emot mest när du tänker på ditt utbytesår?
Ny kultur och nya människor. Nytt land och nya upplevelser. Samtidigt ska man itne förvänta sig för mycket, tänk om man blir besviken?

Vad längtar du efter just nu?
Att sitta i köket med värdfamiljen och känna att jag kommer klara ett år i Frankrike. Samtidgt måste jag leva i nuet, bara två dagar kvar tills jag åker!

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Glass

Politik eller sport?
Politik

Michael Jacksson eller Madonna?
Lyssnar inte så mycket på någon av dem, men Michael Jacksson :)

Fotboll eller Amerikansk football?
Fotboll

Coca Cola eller Fanta?
Fanta, gillar inte Coca Cola

Morgon eller kvällsperson?
Jag tror jag är morgon

Windows eller Mac?
Förstår mig inte på Mac

Snö eller strand?
Strand!

Hamburgare eller sushi?
Sushi, helt klart.

CommentsKloka ord från Amanda Orpana

“Vägen till toppen är lång, men hindren ser man bara om man tar sikte från målet”.
“Time you enjoy wasting isn’t wasted time”

Annars tror jag på att man ska våga gå sin egen väg, och inte lyssna på vad andra tycker att man ska göra.
Att vara trygg i sig själv är grunden till att vara lycklig. Folk brukar tycka att jag är för positiv, men hur ska man annars se på saker och ting?

sponsorBesök bloggen
Amanda Orpanas blogg