START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Hanna Larsson


Hanna Larsson photo Utbytesår: 2010-11
Utbytesland: Frankrike Frankrike flagga
Organisation: YFU

Intervju med Hanna Larsson

Vem är du? :)
Jag heter Hanna och är uppvuxen i en förort till Stockholm. Efter andra året i gymnasiet (naturlinjen -.-) så bestämde jag mig för att åka hit till Frankrike. Nu bor jag bland vingårdarna hos en underbar och kärleksfull värdfamilj med 2 småbröder (eftersom jag är uppvuxen med 2 småsystrar så är det en stor förändring för mig) och en galen hund (men på ett bra sätt :P). Mina intressen i Sverige var att dansa och springa, vara med kompisar, se på film och spela piano. Här har mina intressen blivit måla akvarell och spela basket.. Men jag håller fortfarande på med dans och springning, och jag älskar att vara med alla mina nya kompisar här :D

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Jag var trött på gymnasiet i Sverige; Jag ville ta ett sabbathsår och göra något som jag kunde ta med mig senare i livet. Först funderade jag på USA, men kände att om jag nu bara har en chans att vara utbytesstudent; varför inte göra det ordentligt och lära mig ett nytt språk samtidigt? Tillslut valde jag att åka till Frankrike, eftersom jag nästan hela mitt liv har haft en förkärlek till den franska kulturen.

Hur funderade du när du valde Frankrike?
När jag valde Frankrike så kände jag att efter alla klichéer och berättelser om den franska kulturen, så ville jag se med egna ögon hur det var att bo där. Jag hoppades nog i smyg att få bo i Paris; men då jag kom till en idyllisk fransk by, känd för sitt vin, så kände jag mig ganska lyckligt lottad ändå!

Vilka var de största rädslorna innan du for iväg?
Att jag skulle få problem med min värdfamilj, att dom skulle utnyttja mig för barnpassning, städning eller liknande; eller att dom inte skulle stå ut att ha mig boende hos sig.

Var rädslorna berättigade?
NEJ!!! Hela familjen var otroligt välkomnande och även om jag spenderar mer tid med mina värdbröder än vad jag kanske gjorde med mina systrar hemma i Sverige; så är det som familjemedlem och inte som en barnvakt. Hela familjen kämpar för att jag ska känna mig hemmastad och få ta del av hela den franska kulturen och jag trodde aldrig att jag skulle komma så bra överens med min värdmamma!!!

Var det enkelt att komma in i franskan?
Jag tänker inte ljuga; det var otroligt jobbigt och inte alls lika enkelt som folk får en att tro. Det svåra var egentligen inte att lära sig; men det var utmattande och mina första skoldagar minns jag knappt; jag minns att jag var rädd att lärarna skulle fråga mig något eller säga något till mig utan att jag förstod. Men alla var otroligt hjälpsamma och jag var inte den enda utbytesstudenten; efter en månad i skolan så var franskan svår men jag klarade mig igenom lektionerna och kunde samtala med min värdfamilj. Nu, inne på min tredje månad, börjar franskan komma naturligt och jag har haft flera drömmer helt på franska!

Vad är den största skillnaden mellan den svenska och franska skolan?
Svenska skolan ger eleverna otroligt stor frihet; ta vara på det. I Frankrike låser dom portarna och man kan ibland, om man bevisar att man har håltimme eller att läraren är sjuk, få tillåtelse att lämna skolområdet. På rasterna gäller det att man kan visa upp en förälders tillstånd. Här går jag i skolan 8 timmar per dag, förutom onsdagar då man slutar vid lunch. Jag har en timmas lunch, men den är inte inräknad i de 8 timmarna. Det är utmattande och det är inte så att lärarna tycker synd om oss; dom ger oss läxor och prov hela tiden, och svenska skolan är som rena rama semestern i jämförelse. Dessa tider är generella och gäller i stort sett hela frankrike, med någon timmas marginal. Det finns och vissa skolor då man går i skolan även på lördagarna, men då har man oftast kortare dagar eller är helt lediga på onsdagarna.

Vad längtar du efter just nu?
Maten här är väldigt onyttig; Jag längtar efter en tonfisksallad utan vinäger eller dressing, med ett stort glas mjölk till. Och mina vänner därhemma, men alla här håller mig sysselsatta och under dagarna tänker jag knappt på sverige. I allmänhet vill jag bara ha jul för tillfället, men efter jul kommer halva året h passerat; och det vill jag inte heller!!

Kommentarer

1 Jennifer on Jul 28th, 2011 said:
Vad roligt det var att läsa denna intervjun. Jag själv är i Frankrike för att <a href="http://www.azurworld-sverige.se/fr/general/sprakresa-i-frankrike">studera franska</a>, jag är i Nice vid Franska Rivieran och går på en skola som heter AzurLingua. Det är verkligen en jättebra skola, fast här har jag bara skola 3 timmar om dagen, måndag-fredag, detta passar mig perfekt då jag även arbetar för skolan, på kontoret, med marknadsföring och dylikt. Men man lär sig otroligt mycket och fort eftersom man befinner sig i själva landet. För dem som funderar på att göra något sånt här kan jag verkligen stå för att säga att ni inte kommer ångra det. Du verkar vara nöjd också Hanna? :)tack för ett bra inlägg!
Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Choklad

Politik eller sport?
Sport

Michael Jacksson eller Madonna?
Michael Jacksson

Fotboll eller Amerikansk football?
Fotboll

Coca Cola eller Fanta?
Coca Cola

Morgon eller kvällsperson?
Eftermiddagsperson

Windows eller Mac?
Windows

Snö eller sandstrand?
Strand

CommentsKloka ord från Hanna Larsson

Lev varje dag som om det vore din sista;
Det har blivit ett ganska klassiskt talesätt, men under ett utbytesår är det otroligt viktigt; Du kommar bara uppleva EN 1 november i ditt värdland som utbytesstudent, EN julafton, EN komma-tillbaka-till-skolan-efter-lovet dag; tar du inte vara på varenda dag kommer ditt år kännas bortkastat!!

sponsorBesök bloggen
Hanna Larssons blogg