START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Philip Karlsson


Philip Karlsson photo Utbytesår: 2012-13
Utbytesland: Tyskland Tyskland flagga
Organisation: YFU

Intervju med Philip Karlsson

Vem är du?
Jaah, mitt namn är ju Philip. Jag är 17 år ung och försöker alltid se saker ifrån den ljusa sidan. Jag gillar utmaningar (så länge jag kan klarar av dem) och älskar tävlingar. Jag gillar att hjälpa människor och har alltid haft drömmen om att bli polis. Vi får se hur det blir med den drömmen nu när jag har så många olika möjligheter efter IB-programmet.

Hur ser en vanligt dag ut för dig just nu?
Jag går upp klockan 06.00 går ut och springer, kommer in och duschar. Sätter mig vid keyboarden och spelar lite, gör lite läxor och äter min frukost. Borstar tänderna, kollar facebook och gör mig redo för skolan som bara ligger 3 minuter cykelväg ifrån min lägenhet. Skolan brukar börja runt 09.00 men jag brukar vara där ca 25 minuter tidigare för att kunna prata med mina klasskamrater innan. Skolan är helt på engelska och ibland blir det problem med att ställa om till Svenska/Engelska även när jag kommer hem igen. Väl hemma i lägenheten så brukar jag så ofta som det går vara med mina kompisar men måste då och då göra lite läxor. Jag försöker också träna löpning då jag har tid eftersom jag tidigare var kortdistanslöpare för Istrum SK i Skara. Jag är fortfarande kortdistanslöpare men kanske inte lika flitigt på grund av programmet som jag läser. 

Varför ska personer följa din blogg?
Jag kommer skriva om saker som borde beröra de flesta! Jag har väldigt många intressen och jag hoppas att det åtminstonde finns något som intresserar läsarna. Jag kommer uppdatera bloggen så ofta som jag kan (förhoppningsvis varje dag) och det är lätt att ta sig fram på den. Bloggen är mestandels skriven på engelska för att passa så många som möjligt och för att det alltid är bra att hålla språket flytande. 

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Det fanns en mängd olika anledningar. Jag går mitt första år (PreDP) på IB-Programmet vilket snart är avslutat. PreDP är egentligen bara ett förberedande år till IB1 och IB2 som kommer att bli betydligt mycket svårare. Det kändes som att ett extra år av studier innan skulle vara till nytta och dessutom “ta en liten paus” ifrån den Svenska skolan. Jag är väldigt språk intresserad och Tyska är ett av de språk som jag inte kan men som jag ändå vill lära mig. Det har pratats väldigt mycket om utbytesår i skolan och jag blev väldigt sugen på att åka iväg. Så upplevelsen, kunskapen, språket, kulturen och att få bo med en annan familj var nog de viktigaste sakerna som gjorde att jag ville åka. 

Hur funderade du när du valde värdland? Regionsval?
Jag har läst både Franska, Spanska och Italienska och tyckte det skulle vara kul att lära sig Tyska. Tyskland har en stark historia och det skulle verkligen vara kul att få se olika saker som man har läst om i skolan. Sen är det många som faktiskt tycker illa om Tyskland bara på grund av deras historia, vilket självklart är helt fel. Jag vill bevisa att de inte har rätt genom att blogga där ifrån och visa Tysklands rätta sidan.

Vilka är de största rädslorna nu innan du åker iväg?
Att det ska bli svårt att hitta nya vänner, att jag blir osams med den nya familjen, att jag inte klarar av språket, att allt här i Sverige kommer vara förändrat då jag kommer tillbaka (vänner och familj) och att jag ska få hemlängtan.

Vad ser du fram emot mest när du tänker på ditt utbytesår?
Ungefär det jag skrev på rädslor fast tvärt om! Jag ser fram emot att hitta nya vänner, få bra kontakt med en ny familj som jag förhoppningsvis kommer fortsätta träffa efteråt, att lära sig ännu ett språk och att utvecklas som person.

Vad längtar du efter just nu?
Att få mitt besked om var i Tyskland jag kommer att bli placerad.

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Glass!

Politik eller sport?
50/50

Michael Jacksson eller Madonna?
Michael Jacksson.

Fotboll eller Amerikansk football?
Absolut inget.

Coca Cola eller Fanta?
Coca Cola.

Morgon eller kvällsperson?
Morgonperson.

Windows eller Mac?
Windows!

Snö eller sandstrand?
Snö.

Hamburgare eller sushi?
Hamburgare.

CommentsKloka ord från Philip Karlsson

Jag tycker personligen att dagens samhälle har byggt upp en rädsla för framtiden. Med den utrustning vi faktiskt har idag så har vi möjligheten att ta reda på saker vi aldrig tidigare har kunnat göra, både för gott och för ont. Vi upptäcker virus och sjukdomar men när vi väl hittar en medicin så medför det bivärkningar som kan vara värre än sjukdomen i sig. Media och vetenskapen idag skrämmer upp befolkningen så att många knappt vågar göra någonting. En sak ska man komma ihåg, att undviker man en sak kommer snabbt en annan, ödsla ingen energi på saker som inte ens inträffat. Och som John Spalding en gång sa; “Vi är mera oroade över en olycka som hotar oss än över en som drabbat oss.” 

sponsorBesök bloggen
Philip Karlssons blogg