START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Sandra Wassbro


Sandra Wassbro photo Utbytesår: 2009-10
Utbytesland: USA USA flagga
Organisation: EF

Forumsprofil: Besök min forumo-profil

Intervju med Sandra Wassbro

Vem är du Sandra?
Jag är en Stockholmstjej född 91 som roar mig med plugg, jobb och min häst. Försöker att hålla mig i trim genom att inte äta allt för onyttigt och spendera ett par-tre timmar i veckan på gymmet! Jobbar när jag ges tillfälle och sparar pengarna för att använda till gud-vet-vad i framtiden.

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Nyfikenhet. Det var en spontangrej som jag kom på när jag pratade med en gammal kompis. Tänkte att det kunde väl vara en cool grej så jag läste lite på olika organisationers hemsidor, X antal bloggar och reseberättelser och sen anmälde jag mig till intervju senare den kvällen. Det här var i mars 2009, och sen åkte jag i augusti.

Hur funderade du när du valde USA? Regionsval?
Jag funderade inte ens på några andra länder, det fanns nog inte ens i mitt huvud att man kunde åka till andra länder, jag skulle ju liksom till USA. Tror att jag kopplade ihop utbytesår med USA omedvetet och därför inte funderade vidare. Eftersom att jag anmälde mig så sent fanns det ingen möjlighet att välja region eller stat, så det behövde jag inte fundera på!

Vilka var de största rädslorna innan du for iväg?
Om man skulle få några vänner, om man skulle funka ihop med värdfamiljen eller inte, hur hemlängtan skulle kännas, att prata engelska hela dagarna.

Var rädslorna berättigade?
Nej faktiskt inte. Det enda som var lite jobbigt i början var att skaffa vänner, att veta vem man kunde lita på och veta vad man kunde förvänta sig av folk och hur man förväntades bete sig. Värdfamiljen och jag funkade jättebra ihop, jag hade noll hemlängtan och språket flöt på jättebra ganska så fort.

Var det enkelt att komma in i engelskan?
Både ja och nej. Det gick fort att komma in i vardagssnacket, när man hade tid att förbereda sig. Vad som tog lite tid (ett par månader) var att känna att man inte behövde tänka på svenska först utan bara kunde prata, man kunde vara med i diskussioner utan att staka sig. Det tog många månader innan jag kände att jag kunde uttrycka mig som jag ville på engelska, i början var det knepigt att hitta rätt ord. Något som däremot var lite coolt var att i slutet av året kände jag att jag behärskade engelskan bättre än svenskan! Svenska var ju jobbigt att prata, man behövde tänka och formulera om meningar i huvudet medan engelskan bara flöt på.

Vad är den största skillnaden mellan den svenska och amerikanska skolan?
Svårighetsgraden. I USA bryr de sig inte mycket om att man ska analysera och dra egna slutsatser som ju är grundstenarna i svensk skola. I den amerikanska skolan är det enda som räknas hur mycket information man kan ta in och sen redogöra för. Proven var också väldigt lätta med matching, multiple choice och att fylla i blanks. Icke att förglömma är ju the school spirit, som vi ju inte alls har i Sverige! Alla sporter och klubbar gör att alla kommer närmare varandra och hela byn är engagerad i Friday night’s football games!

Vad längtar du efter just nu?
Just nu? Att sova ska bli riktigt skönt.

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Choklad

Politik eller sport?
Oj..det beror på!

Michael Jacksson eller Madonna?
Michael Jackson

Fotboll eller Amerikansk football?
Fotboll i Sverige, Amerikansk i USA!

Coca Cola eller Fanta?
Fanta

Morgon eller kvällsperson?
Kvällsperson

Windows eller Mac?
Windows

Snö eller sandstrand?
Sandstrand!

CommentsKloka ord från Sandra Wassbro

If you can speak three languages you’re trilingual. If you can speak two languages you’re bilingual. If you can speak only one language you’re an American.

sponsorBesök bloggen
Sandra Wassbros blogg