START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Sofia Carlsson


Sofia Carlsson photo Utbytesår: 2010-11
Utbytesland: USA USA flagga
Organisation: Explorius

Forumsprofil: Besök min forumo-profil

Intervju med Sofia Carlsson

Vem är du? :) 
Jag heter Sofia, och bor i Paris. Men jag är svensk, vilket förvirrar alla jag pratar med, vare sej de är utbytesstudenter eller amerikaner. Jag har bott där i 9 år, och tänker inte flytta till Sverige i första taget. Just nu är jag iallafall i USA, Oregon, i en liten stad vid namn Prineville, och jag älskar det! Det gör ont att tänka på den dagen jag måste gå på planet hemåt…

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent? 
Ja du, min mamma gjorde ett utbytesår när hon var ung, och verkade ha det fantastiskt. I höstas började hon leta lite om information om hur det går till och organisationer. Hon hittade explorius, och visade deras hemsida för mej. Jag kommer ihåg den dagen väl, vi skulle ut och äta middag någonstans, och hon visar mej deras hemsida lite i förbifarten. Men jag fastnade framför den, och de fick iprincip dra med mej till middagen. Det satte igång intesiv research om att åka på ett utbytesår, och här är jag nu. Jag tror att jag behövde en utmaning, och ett miljöombyte….

Hur funderade du när du valde USA? Regionsval?
USA var självklart för mej, iallafall i höstas. Det är ju USA man ser i alla filmer, och vi har dessutom släkt i USA. Jag var för sent ute för att göra regionsval, men om jag hade hunnit med det hade jag valt staterna runtomkring Californien. Tur för mej att jag hamnade där ändå... Ibland hör jag folk prata om att om man inte väljer stat ökar det chansen att få en familj som är perfekt för dej. Jag tror inte att det är sant. Enda skillnaden är att dina papper blir skickade till en random stat. Så om du vill till en speciell stat - önska den! Fast spänningen med en okänd stat är helt ok..

Vilka var de största rädslorna innan du for iväg?
Att behöva äta första lunchen som Lindsay Lohan i Mean Girls!!! Och att eleverna i skolan inte brydde sej om att det fanns en utbytesstudent. Samt att tappa bort resväskan någonstans mellan hemma, och Prineville, Oregon. Hur skulle det gå? Speciellt om den aldrig kom tillbaka…

Var rädslorna berättigade?
Nej. Lunchen var helt okej, eftersom att vi är 12 utbytesstudenter i min skola, så det finns alltid någon som är lika förvirrad som mej. Med dessa 12 utbytesstudenter är det ganska svårt för skolans elever att ignorera oss.. Vi är faktiskt 1 % av alla elever… Nackdelen är väl att det är lite för många utbytesstudenter på en liten skola, och det är många som är från samma länder. Men å andra sidan är det väldigt enkelt att vara med andra utbytisar, samt att vi ofta är trevliga och ganska framåt. Nej jag gillar utbytesstudenter.
Sen det där med att tappa bort väskan var nog bara resenerver…

Var det enkelt att komma in i engelskan?
Definitivt, trots att jag pratar svenska nästan varje dag här. Man märker hur mycket sämre svenskan blivit, speciellt när man försöker skriva på svenska! Om ni bara visste hur lång tid det tagit mej att skriva det här! Och det beror inte på att jag inte vet vad jag ska svara, utan på att det inte vill formas som svenska ord. A bit annoying… Har faktiskt börjat skriva dagbok på engelska, bara för att det är lättare.

Vad är den största skillnaden mellan den svenska och amerikanska skolan?
Allt. Sorgligtvis nog inte till det bättre. Multiple Choice- prov är ett skämt, dessutom får vi oftast bläddra igenom våra anteckningar under provet. Lärarna har alltid rätt. Och de är så pass lata att de oftast låter oss rätta varandras uppgifter, och inte skriver kommentarer på uppsatserna. Det gör mej galen! Sen finns det saker jag älskar med amerikanska skolan. School Spirit är toppen, vi hade nyss homecoming week, och jag ska definitivt importera det till min skola. Sporterna är också en favorit. Och jag älskar mitt skåp, trots att jag inte hinner gå dit mellan lektionerna.

Vad längtar du efter just nu?
Svenskt godis står alltid högt på listan, fast jag har ett litet förråd i min byrå. Sen kommer väl familj, vänner, min katt, och mitt rum… Älskade mitt rum hemma.  Sen saknar jag svenska fester. Skolans danser här påminner mycket om mellanstadie/ högstadie discon. Men det är värt det.

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Choklad… iallafall om den är svensk!!

Politik eller sport?
Sport

Michael Jacksson eller Madonna?
MJ

Fotboll eller Amerikansk football?
Sen en vecka tillbaka, amerikansk fotboll!

Coca Cola eller Fanta?
Cola

Morgon eller kvällsperson?
Nattuggla

Windows eller Mac?
Mac

Snö eller sandstrand?
Både och…

CommentsKloka ord från Sofia Carlsson

Om du blir deppig och längtar hem hjälper ALLTID svenskt godis. Om du inte har något kvar eller vill spara på det funkar swedish fish nästan lika bra… Det är ju faktiskt nästan svenskt :)

sponsorBesök bloggen
Sofia Carlssons blogg