Sofia Lindén
Utbytesår: 2010-11
Utbytesland: USA
Organisation: YFU
Paula Rossing | |
Sofia Westerberg | |
Emilia Wiik | |
Nils Hjalmarsson | |
Daniel Thilén | |
Victor Karlsson | |
Malin Andersson | |
Charlotte Wittmar | |
Jonathan Backlund | |
Anna Westman | |
Pernilla Agné | |
Malin Gärdeman | |
Lisa Malmer |
Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index
Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World
Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.
Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.
Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesign på Bloggdesignskolan.se.
Vem är du? :)
Sofia Lindén, 17 år. Föddes i Stocholm, Sverige och har bott där hela mitt liv. Familj bestående av mamma,pappa och 2 yngre syskon. I Sverige gick jag sam-ekonomi på gymnasiet, kommer fortsätta med det när jag kommer hem men kommer byta till Danderyds gymnasium. På fritiden brukar jag mestadels var med kompisar, vi hamnar lätt i stan, i affärer, på caféer osv. Gillar även att träna, utnyttjade gymmet 5-6 ggr i veckan.
Här i USA bor jag lite utanför Ann Arbor, Michigan. Är senior på Clinton high school. Kommer under året att spela basketball, soccer och hålla på med track i skolans varsitylag. Min värdfamilj ser inte ut som alla andras då jag “bara” har en värdmamma men jag gillar det!
Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Det var många saker som gjorde att jag valde att åka iväg som utbytesstudent, för det första känner jag många som är iväg just detta år, vi triggade väll varandra skulle man kunna säga. Sen så har jag nog alltid haft drömmen lite innom mig, jag älskar att resa, lära mig och se nya saker, förändringar och nya miljöer osv. Jag ville även lära mig engelska bättre, detta verkade som ett utmärkt sätt att lära sig det på.
Hur funderade du när du valde USA? Regionsval?
Jag valde USA för att det var språket engelska jag ville förbättra, hade ju kunnat åka till Canada eller London t.ex. men i mitt fall verkade USA mer lockande.
Jag kunde inte göra något regionsval med min organisation. Detta var något som jag var lite halvt missnöjd med i början, jag ville ju (precis som alla andra till Kalifornien). Idag är jag dock mycket nöjd med Michigan, det är så fint här. Förresten hade jag nog dött i värmen där borta, det var ju sjukt varmt här när jag kom tyckte jag. Till er kommande utbytesstudenter, panika inte om ni kommer till en stat, stad ni inte ville till. Ni har ju fortfarande möjlighet att besöka andra platser. Jag har redan varit i New York City till exempel. Jag kommer till exempel besöka Flordia, Texas, Colorado, Vermont, Nevada, Arizona och Kalifornien innan jag åker hem igen.
Till er som kommer, vill göra delstatsval, tänk och tänk smart. För det första, bara för att ni betalar extra (som man oftast gör) så garanteras ni inte att hamna just där. Tänk på det innan ni betalar. Om du nu väljer stater, tänk efter. Säg till exempel att du vill åka till Kalifornien, fråga då dig själv; vill jag verkligen leva i tropisk hetta i ett helt år? Utan vinter? Utan snö? Om du vill det så är ju KA perfekt, bara ett exempel.
Vilka var de största rädslorna innan du for iväg?
Hemlängtan helt klart. Sen så var man väl lite halvt nervös första skoldagen. Jag var inte så rädd annars, tänkte att om jag nu är så modig att jag åker iväg från Sverige, tryggheten och vardagen så borde allt annat bara vara en biggy.
Var rädslorna berättigade?
Jag kan ärligt säga att hemlängtan, det kommer alla ha. Jag har längtat hem sedan jag kom hit. Som tur är har jag inte mått riktigt dåligt över det men ibland vill man bara ha de bästa vännerna omkring sig, om tex. något riktigt roligt händer, eller ni vet sådanna där saker man bara måste berätta för dem, i mitt fall just nu kan jag inte det, de ligger och sover. Över 1000 mil bort. Min familj saknar jag också till och från. Det är ju dem man är van att han omkring sig hela tiden.
Om du har hemlängtan, skäms inte. Alla har det. Vuxna som barn. Någon gång i livet.
Var det enkelt att komma in i engelskan?
Detta är väldigt olika från person till person. Hur van du är att använda språket, förmåga att lära sig och komma ihåg, tidigare erfarenheter osv. Vi har till exempel en japansk tjej i skolan, hon har vissa svårigheter men detta beror på att hon bara hade haft engelska i ett år innan hon kom och att japaner har ett helt annat alfabet.
För min del var det inte svårt alls vilket jag är mycket lättad över. Visst var det svårt i början, med alla slang, när någon pratar riktigt fort, men annars inte. Jag har i och för sig aldrig haft riktigt svårt för engelska. Vi hade även en utbytesstudent från Colorado hos oss i somras vilket bidrog till att jag pratade engelska konstant. Bra övning.
Vad är den största skillnaden mellan den svenska och amerikanska skolan?
Pretty much allt är annorlunda, nytt (iallafall ett man inte är van att använda 24/7), nya personer, nya klasser osv. Dock så tror jag nog att det mest utmärkande är schehemat och att man i en amerikan high school har något som kallas “spirit”.
Det här med schemat gillar jag faktiskt, jag vet inte hur det ser ut i andra skolor i USA men i min skola så har man iallafall exakt samma schema samma dag. Detta underlättade otroligt mycket när man var ganska vilse första dagarna, man lärde sig att hitta, efter denna lektion går jag dit osv, man skapar rutiner.
Scholspirit är något jag verkligen önskar att vi hade i Sverige. Det som bidrar till detta är att i princip alla sporter är anslutna till skolan, man har skollag osv. Games är ofta efter skolan så många åker och tittar, bara för att pusha sina kompisar, representera sin skola. Hur det var under football säsongen är ett bra exempel på detta. De hade games varje fredag och vilken grej det var. Alla spelarna hade på sig sina football jerseys och alla bar skolans färger vilket är rött och svart. Alla pratar om matchen i skolan, vilka de ska möta osv osv. När väl matchen kommer så är det så långt ifrån sport-matcher man kan komma i Sverige. Gamen var på stora arenor, båda skolor har band, cheerleaders och för att inte tala om att hela skolorna är där kollar. Alla skriker, alla målar sina ansikten med loggor, eller bara skolans färger, det spelas musik, det görs danser, det är rentutsagt helt galet. Gah, vi borde ha detta i Sverige!
Många undrar säkert om skolan är som alla filmer och visst finns det vissa likheter men det är inte lika överdrivet. Vi har cheerleaders men det är inte så att de är jättepopulära och inte pratar med folk. Vi har fotballspelare men det är inte så att de är skitsnygga allihopa. Synd det haha!
Vad längtar du efter just nu?
Familj och vänner samt svensk mat, ska åka till IKEA någon dag och lagra up, haha can´t believe I just said that.
Sammanfattningsvis: Var öppen för allt, njut av stunden och ha humöret uppe så kommer ditt år bli alldeles underbart. Känns lite klychée men that´s the way it works!
Choklad eller glass?
Choklad
Fotboll eller Amerikansk football?
Fotboll
Morgon eller kvällsperson?
Kvällsperson
Windows eller Mac?
Mac
Snö eller sandstrand?
Strand
Amerikansk eller svensk mat?
Svensk
East coast eller West coast?
West coast
Samhällskunskap eller kemi?
Samhäll
Våga! Våga testa nya maträtter! Våga anmäla dig till skollagets uttagning! Våga räcka upp handen på den där lektionen! Våga gå fram till de där tjejerna i korridoren och fråga om ni ska göra något! Våga sätta dig vid det där bordet på lunchen! Ta chansen att göra allt som erbjuds. Lev ut ditt år så mycket du kan så slipper du ångra något när du kommer hem. Du har inte någon undanflykt att inte göra det, som att jag är för blyg. Att ta steget att åka som utbytesstudent gör dig till världens modigaste tjej eller kille.