START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Sofia Öhman


Sofia Öhman photo Utbytesår: 2012-13
Utbytesland: USA USA flagga
Organisation: Explorius

Forumsprofil: Besök min forumo-profil

Intervju med Sofia Öhman

Vem är du? :)
Jag heter Sofia Öhman, är 17 år gammal och alltså född 94. Jag bor i utkanten av Stockholm och går just nu i tvåan på natur-natur linjen på NT-gymnasiet i Jakobsberg. Jag är extremt skoltrött och hittar många, faktiskt ganska så bra, anledningar till att göra annat än just plugga.. t.ex. stalka bloggar. Förutom att vara en stalker så älskar jag att umgås med mina vänner och min familj, sjunga och träna på gymmet.

Hur ser en vanligt dag ut för dig just nu?
Jag vaknar runt halv åtta, äter frukost framför Vakna med the voice och gör mig i ordning. Vid tio tar jag bussen till skolan och är där några timmar. Tar sen bussen hem igen och chillar framför teven samtidigt som jag gör mina läxor (nej, det är inte så effektivt). Sen åker jag antingen iväg till gymmet och går på någon klass eller träffar någon kompis. När jag är hemma igen äter jag middag, gör läxor till nio och går sen och lägger mig.

Varför ska personer följa din blogg?
För att jag skriver så personligt jag bara kan (dock inte om mitt liv här i Sverige, eftersom det nog skulle bli uuurtråkigt). Jag delar med mig av mina tankar och känslor och tror folk märker det när de läser. Dessutom vill jag inspirera andra att ta steget till att bli utbytesstudent, och att inte vara rädda för att våga drömma.

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Jag har alltid älskat att resa och kände att det var dags att byta ut mitt tråkiga Svensson-liv här i Sverige. Jag har drömt om att vara en utbytesstudent sen den gången för många år sedan som min mamma berättade om sitt utbytesår, och det har liksom alltid funnits i mitt bakhuvud.

Hur funderade du när du valde USA? Regionsval?
Min mamma var i USA som utbytesstudent, och eftersom det är hennes upplevelse som jag har hört mest ifrån, antar jag att ordet utbytesår för mig liksom alltid har varit USA. Självklart vet jag att det inte är så, men ja, det var liksom självklart för mig. När jag skulle välja område i USA var jag ganska osäker, men jag visste att jag i alla fall inte ville ha det “svenskt”. Jag ville inte välja Kalifornien, som nästan alla gör, eftersom jag redan har varit där och tror att jag mer skulle se det som en semester än något annat. Så kollade jag på lite filmer, och tänkte typ “men gud vilken fin miljö”, fast inte så värst fjolligt som jag precis fick det att låta. Och då var det främst de filmer som var inspelade i södern som jag blev lite smått förälskad i, och ja. Andra och tredjehandsvalen blev därför Texas och Louisiana. Mitt förstahandsval var Arizona eftersom jag varit där en gång jättekort och tyckt att det var jättefint :) 

Vilka är de största rädslorna nu innan du åker iväg?
Att hamna i en dålig värdfamilj eller i en dålig skola. Det skulle inte vara så jättekul att bo mitt i vischan och gå i samma klass som lågstadieelever eller så… hehe. Jag är även lite rädd för att hemlängtan ska bli stor om det blir något problem eller att någon här hemma blir sjuk eller går bort.

Vad ser du fram emot mest när du tänker på ditt utbytesår?
Såå mycket. New York, träffa värdfamiljen, åka gul skolbuss, gå in i High School för första gången, prata engelska med alla, lura amerikanare när de frågar konstiga frågor, fira thanksgiving, christmas, valentine’s day etc. Gå med i nåt skollag, uppleva prom, köpa nåt på Walmart eller forever 21. Äta kakdeg på burk, dricka Dr Pepper, besöka nya ställen, uppleva nya saker, ta risker.

Vad längtar du efter just nu?
Att få placering och värdfamilj, sluta tvåan och lägga den svenska skolan bakom mig för ett tag. Att sätta mig på planet till USA och veta att allt kommer bli bra.

Kommentarer

1 Intan on Jul 14th, 2012 said:
What a great topic!With my MIL coming into town next week, I am renvivg up for a discussion on why Ella shouldn't be plopped in front of the tube with her (she's the type who has BOTH TVs in her house on ALL DAY in the background ).We don't have Cable, and only get a couple PBS stations. I don't like any of the kid's morning nor afternoon shows that PBS offers, so that should probably deter her usual habits of making TV a focal point of spending time together. But enough ranting on that.Our family is pretty music-oriented, so we indulge in watching The Sound of Music (first half, far more entertaining than the Nazi-filled second half) and sing-along vids like Thomas The Tank Engine. We sing all the songs on long car/bike trips. It's too bad Thomas and the gang always seem to be getting cross with those who succeed ?Anyway, we also love the Japanese Ghibli Studio films. Particularly:Kiki's Delivery ServiceMy Neighbor TotoroPonyoAll are carried by the library. So many good messages about respecting elders, your parents, being responsible, etc etc. And no real bad guy target .At least so far in Ella's life there are zippo commercial ads, and we try not to let her watch CG films (like Toy Story) and such. Guess we have issues with the blurring the lines of reality part of it all~?
2 L on Oct 20th, 2012 said:
Men snälla, det heter följa på svenska och inte "stalka". Lägg ner svengelskan va.
Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Glass

Politik eller sport?
Sport

Michael Jacksson eller Madonna?
Madonna

Fotboll eller Amerikansk football?
American football

Coca Cola eller Fanta?
Coca Cola

Morgon eller kvällsperson?
Kvällsperson

Windows eller Mac?
Mac

Snö eller sandstrand?
Strand

Hambugrare eller sushi?
Hambugrare

CommentsKloka ord från Sofia Öhman

If your dreams don’t scare you, they aren’t big enough.

sponsorBesök bloggen
Sofia Öhmans blogg