START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Sonja Shapoval


Sonja Shapoval photo Utbytesår: 2012-13
Utbytesland: Japan Japan flagga
Organisation: Explorius

Intervju med Sonja Shapoval

Vem är du?
Namnet är Sonja och jag bor med min familj (mor, far och min käre bror!) i lilla Vaxholm. Blir snart 18 och jag älskar sommaren. Det finns inget bättre än det och vattenmelon – som tur hör de ihop lite perfekt sådär. Jag är extremt intresserad utav japansk kultur och allt där emellan. Japansk musik, mode, litteratur, film, livsstil, historia, allt! Alla de små sakerna i Japan gör mig lycklig och det är där borta jag trivs allra mest. Förutom Japan älskar jag att sjunga - det finns nog ingenting som intresserar mig mer än det! Jag är en person som inte kan hålla mig till någon hobby eller liknande länge för att jag tröttnar så fort (inget som hänt mig med sången än, förhoppningsvis aldrig!). Jag är dessutom ganska glömsk utav mig och har svårt att svara på sms. Ibland funderar jag på om jag har några bra sidor över huvud taget (bara så ni vet är min charm dock oemotståndlig av det jag hört) – det här är den jag är!

Hur ser en vanligt dag ut för dig just nu?
Nu på sommaren lägger jag mig vid gryningstid och vaknar vid lunchtid. Kan inte säga att det är särskilt hälsosamt men jag försöker ändra på det… lite. Annars hittar jag väl på något med någon under dagtid och spenderar mina sommardagar med att njuta till fullo! Dessutom förbereder jag inför utlandsresan lite då och då för att inte glömma att ta med något.
Vattenmelon konsumeras annars i mängder och bästa säsongen för det är nu, nu, nu! Hm. Jag försöker även plugga japanska så gott det går och uppdatera mig på all bra musik som kommer därifrån så jag hänger med när jag väl är där.

Varför ska personer följa din blogg?
Personligen anser jag att jag redan vet ganska mycket om Japan och håller koll på vad som händer (både i populärkulturen och på andra håll) i landet regelbundet och har varit där två gånger innan utbytesåret. Jag tror att det gör att jag blir en bra källa för de som funderar på att åka till Japan – både som utbytesstudenter och på en vanlig resa. Jag har alltid älskat att skriva vilket gör att jag kommer uppdatera regelbundet då mitt utbytessår väl börjar. Ett utbytesår består inte endast utav glada tider med solsken utan det finns tider det inte kommer kännas lika bra och de vill jag gärna berätta om också! Som ett litet plus i kanten kommer många vardagliga, härliga bilder utsmycka inläggen och göra dem läsvärda!

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?
Till en början hade jag först tänkt åka till Japan som universitetsstudent men det var då min mamma frågade om varför jag inte vill åka dit som high school-student istället. Det var då jag började fundera på om hur jag skulle göra. Tankeprocessen pågick i en vecka och det var en dröm jag hade under den veckan som gjorde att jag insåg att jag ville åka. Nu vet jag faktiskt inte varför jag tvekade innan valet; när jag väl insåg att det finns så mycket man kan göra i Japan som high school-student, och att det här var min sista chans, bestämde jag mig för att åka.

Hur funderade du när du valde värdland? Regionsval?
Har varit intresserad utav Japan så länge jag kan minnas så det var ingen tvekan över huvud taget om landval! Fast jag funderade på om jag skulle åka till ett engelsktalande land för att bättra på min engelska, Kanada lät frestande efter att en representant berättat om landet på ett möte för alla som funderade på att åka med Explorius, men så blev det inte i slutändan.

Vilka är de största rädslorna nu innan du åker iväg?
Jag har mejlat med min värdfamilj ett par gånger nu men de har inte svarat på ett tag och det bokstavligt talat gett mig mardrömmar. Ett par gånger dessutom! Det värsta är tankarna om att värdfamiljen kanske inte vill ha mig längre för att de insåg att jag inte var så bra som de trodde till en början. Ganska hemsk tanke men den lurkar där i bakhuvudet på mig! Annars oroar jag mig inte så mycket för någonting. Packningsoroligheterna är dock på en helt annan nivå än det jag nämnde innan…

Vad ser du fram emot mest när du tänker på ditt utbytesår?
Ååh den svåraste frågan utav dem alla. Jag ser fram emot allt. Allting! Kan inte välja något. Jag ser fram emot allting för sedan, när jag kommit tillbaka till Sverige, kommer alla oroligheter och all glädje och lycka bli otroliga minnen. Jag vill inte missa något över huvud taget så jag är väl förberedd på det mesta i dagsläget. Men om jag verkligen måste nämna något så är det nog stunden från och med att jag sitter på tåget till min värdfamilj tills det att jag träffar dem och spenderar min allra första dag med dem. Det kommer nog toppa det mesta!

Vad längtar du efter just nu?
Dagen då jag står på Arlanda med de andra Exploriusstudenterna som drar till Japan (underbart skönt gäng att vara med!) och säger ”hejdå, vi ses snart” till min familj. Det kommer bli sorgligt men jag tycker så mycket om de andra studenterna att jag knappt kan bärga mig – flygresan, soft landing camp i Tokyo och all tid tillsammans kommer bli helt underbar!

Kommentarer

1 daniella on Sep 24th, 2012 said:
wowow, vad kul att du ska dit. hoppas du får det bra, vill också dit!!! jag funderar på att bli utbytesstudent där också.
Commenting is not available in this channel entry.
Latest news8 snabba frågor & svar

Choklad eller glass?
Glass, helt klart!

Politik eller sport?
Sport

Michael Jacksson eller Madonna?
Svårt när de har olika typer av sound… hm.

Fotboll eller Amerikansk football?
Fotboll

Coca Cola eller Fanta?
Fanta

Morgon eller kvällsperson?
Skulle nog säga att jag är både och!

Windows eller Mac?
Windows

Snö eller strand?
Strand

Hamburgare eller sushi?
Sushi

CommentsKloka ord från Sonja Shapoval

Du förlorar inget på att ta tag i det och bestämma dig!

sponsorBesök bloggen
Sonja Shapovals blogg