Paula Rossing | |
Sofia Westerberg | |
Emilia Wiik | |
Nils Hjalmarsson | |
Daniel Thilén | |
Victor Karlsson | |
Malin Andersson | |
Charlotte Wittmar | |
Jonathan Backlund | |
Anna Westman | |
Pernilla Agné | |
Malin Gärdeman | |
Lisa Malmer |
Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index
Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World
Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.
Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.
Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesign på Bloggdesignskolan.se.
Informationsträff med YFU
YFU vill bjuda in dig, dina föräldrar, lärare och andra till en gratis informationskväll för att lära er mer om hur det är att åka med YFU på ett utbytesår. Vi informerar även vad det innebär att vara värdfamilj åt en utbytesstudent. Du får möjlighet att träffa f.d. utbytesstudenter som kommer att berätta om sina erfarenheter.
Tid och plats för informationsträffarna hittar du här
Det finns idag många sätt att komma ut i världen men det finns få möjligheter att få en så komplett förståelse för ett land, dess människor och dess kultur som man får när man åker som utbytesstudent. Under året bor du i en familj som utan att få betalt tar emot dig eftersom de har samma intresse som du av att lära känna en ny människa. Du går i den lokala skolan och tar del i samma undervisning som de andra ungdomarna i området. Det ger dig möjlighet att träffa personer i din egen ålder och skapa dig ett socialt nätverk.
Kultur är så mycket mer än traditioner, mat och religion. Att verkligen förstå en ny kultur innebär att du lär dig de oskrivna reglerna. Du lär dig tyda alla små tecken och människors beteenden i vardagen i ett annat land. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska uppträda men det är det som är utmaningen. Bara genom att bo en längre period i ett land och ta del av en familjs vardag har du möjligheten att verkligen lära känna en ny kultur.
Vi som är engagerade i YFU tror på att utbyten mellan kulturer är ett bra sätt att personligen utvecklas och bli en öppnare och mer förstående människa. För oss är det viktigare att du åker, än att du nödvändigtvis åker med YFU. Självklart är vi övertygade om att YFU arrangerar de bästa utbytesprogrammen, men vi vill ge dig tipset att kika ordentligt på de olika utbytesarrangörerna innan du bestämmer dig!
Vi hoppas att de som reser med oss eller är värdfamiljer till våra studenter vill jobba för att andra ska få samma härliga upplevelse. Hos oss finns möjligheten att vara med och hjälpa nya studenter och familjer framåt. YFU är uppbyggt av personer som ideellt engagerar sig i verksamheten. De allra flesta är före detta utbytesstudenter eller värdfamiljer.
Det ideella arbetet ligger till grund för YFU som organisation. Utan alla som brinner för kulturellt lärande skulle vi inte kunna ge det stöd och ha det nätverk som behövs för värdfamiljer och studenter.
Vi behöver alltid fler som vill engagera sig och som vill bidra med sin tid och energi. Inom YFU finns också möjligheten att själv utvecklas genom att delta i internationella möten och arrangemang. Tack vare våra systerorganisationer i ett femtiotal länder, förmedlar vi löpande utlysningar av praktikplatser och arbetstillfällen till svenska volontärer.
Du behöver inte vara medlem i YFU för att engagera dig som volontär men ju fler medlemmar vi är desto starkare blir vi som organisation. Hälften av alla medlemsavgifter går oavkortat till vår stipendiefond.
Gör en intresseanmälan för att få mer information om vad man kan göra som volontär.
Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014.
Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer
för Sverige och för YFU. Berättigade att ansöka om stipendier är studenter som antagits och tackat ja till något av YFU:s
utbytesprogram.
Mottagare av stipendium ska bedömas vara en god ambassadör för Sverige och YFU. För sökanden gäller att brev och lärarrekommendation inkommit med ansökan samt att studenten i övrigt uppfyller de krav som YFU ställer på sina deltagare i utbytesprogrammet. Det finns olika typer av stipendier att söka. Dessa kräver ytterligare dokument från den som söker.
För utbytesåret 2014/2015 finns två typer av stipendier:
YFU Sveriges ambassadörsstipendium
YFU Sveriges språk- och kulturstipendium
Sista ansökningsdatum för YFUs stipendier är den
15 mars 2014.
Mer information om stipendierna, samt kriterier och ansökningshandlingar hittar du på vår hemsida.
På YFU tycker vi att det är så pass viktigt med kulturutbyten att vi gör vad vi kan för att erbjuda kulturella upplevelser även för dem som inte åker iväg som utbytesstudenter. Under snart två år har YFU:s skolturné utmanat fördomar, skapat diskussion och inspirerat till samarbete över kulturgränser. Vi besöker högstadie- och gymnasieskolor på utvalda städer runt om i Sverige och har fått mycket bra respons.
Vår workshop baseras på YFU:s internationella metodmaterial Coloured Glasses och leds i höst av våra skolinformatörer Mariam från Egypten och Tayfun från Turkiet. Båda vet hur det är att delta i ett kulturutbyte. Workshopen består av interaktiva övningar i grupp på temat kultur och kulturutbyten samt diskussioner om stereotyper, fördomar, samarbete och kulturell förståelse. Workshopen är kostnadsfri eftersom vi på YFU anser att kulturmöten berikar och angår alla!
Hur ansöker jag?
Ditt år börjar med att du skickar in en onlineansökan till oss. Sedan hjälper vi dig hela vägen genom året och hem igen. Det första som händer är att du blir uppringd av en YFU-volontär som då bestämmer tid för din intervju. På så sätt får vi från YFU lära känna dig bättre och du får möjligheten att få svar på eventuella frågor om YFU och vad det innebär att åka som utbytesstudent med oss. Våra volontärer har själva varit utbytesstudenter och de tycker att det är kul att få berätta om sina erfarenheter. Det kostar ingenting att anmäla sig eller att träffa våra volontärer - Se det som ett bra tillfälle att lära dig mer om utbyten! Då du kommer till intervjun ska du ta med dig en ifylld ansökan. Efter att din ansökan är komplett dröjer det några dagar innan du får besked om antagning. Du har då tre veckor på dig att bestämma dig om du vill ha platsen eller inte. Ansökan är alltså inte bindande.
Vad får man för stöd och hjälp under året?
Här hos oss får du under året hjälp och stöd från kontoret i Sverige. I värdlandet har du din lokala representant som stöttar dig. Innan och under året får du också förberedelse och återkoppling under de läger som hålls. För att kvaliteten på ditt år ska bli så bra som möjligt så ordnas i Sverige ett förberedelseläger och ett hemkomstläger. På förberedelselägret träffar du alla andra som också valt att åka utomlands, ni pratar om året som kommer och börjar förbereda er för en fantastisk upplevelse.
I värdlandet anordnas också läger, ett när du kommer, ett efter halva tiden och ett innan hemresan för att du ska få möjlighet att reflektera över året. Dessa läger är också ett sätt att hitta nya vänner från hela världen och ofta är det just det som gör lägren roliga och spännande.
Hur gammal ska man vara för att åka som utbytesstudent?
Varje land har sina egna åldergränser men generellt så kan man åka till de flesta länder efter nian, samt efter ettan eller tvåan på gymnasiet. Hör av dig till YFU-kontoret så får du mer information om åldergränsen för det landet du är intresserad av. Vissa länder är mer flexibla än andra när det gäller åldergränsen och vi gör gärna en förfrågan angående dig om du är på gränsen.
Måste min familj ta emot en utbytesstudent när jag är iväg?
Vi ställer inte några krav på att familjer ska ta emot en utbytesstudent när deras barn är iväg. Förutsättningarna ser olika ut och det ska inte behöva innebära ett hinder. Däremot vet vi av erfarenhet att det kan hjälpa familjens förståelse för vad man upplever som utbytesstudent om de kan observera samma process på hemmaplan.
Varför betalar ni inte era värdfamiljer?
Av princip betalar vi inte värdfamiljer eftersom vi vet att det i längden kan innebära att familjer ställer upp av fel syfte. Vi vill att de ska ta emot en utbytesstudent för att de är genuint intresserade av att öppna upp sitt hem, och inte för att de vill tjäna pengar.
När får man sin värdfamilj?
Det är olika när man får reda på vilken familj man har hamnat i. Generellt så är det bra att söka så tidigt som möjligt. De första studenterna får sina familjer redan i april, men de allra flesta får besked senare under våren eller under sommaren. Så fort man får sin familj kan man sätta igång och ha kontakt och lära känna varandra. Av erfarenhet vet vi att det inte har någon betydelse för upplevelsen om ens värdfamilj bestämmer sig tidigt eller sent. De fungerar helt enkelt olika och tar olika lång tid på sig för att bestämma sig.
Får man byta värdfamilj om det inte funkar?
Självklart finns möjligheten att byta familj. Men det är aldrig första utvägen. Ett utbytesår är inte alltid en dans på rosor. Det kan vara jättetufft för student och värdfamilj att anpassa sig till varandra och det är just den processen som gör ett utbytesår så nyttigt och utvecklande. Om det skulle vara så att man efter att ha gjort försök, konstaterar att man inte passar ihop, så får man naturligtvis byta familj. Alla utbytesstudenter har kontinuerlig kontakt med en lokal YFU-representant, som själv har varit utbytesstudent eller värdfamilj. Till representanten har man möjlighet att vända sig när som helst. Samtidigt finns YFU i Sverige till för att svara på frågor och hjälpa föräldrar på hemmaplan. Vi har en jourtelefon som man kan ringa 24 timmar om dygnet vid nödfall.
Får man välja vilken del av landet man ska hamna i?
Vad gäller värdfamiljsplacering, så är det absolut viktigaste att man hamnar i en familj som är bra och som man trivs med. Våra volontärer jobbar hårt för att hitta familjer som passar. De utgår då bland annat ifrån det personliga brev som alla sökande får skriva, där man berättar om förväntningar och om vad man har för intressen och så vidare. Den familj som passar bäst kan bo varsomhelst i landet man åker till. Ett undantag är om man redan har kontakt med en specifik familj så kan man önska att bli placerad hos dem.Vår erfarenhet är dessutom att värdfamiljens bostadsort inte har någon betydelse för hur lyckat utbytesåret blir. Det är istället andra saker som har betydelse, exempelvis vilken familj man hamnar i och vad man skaffar sig för kompisar.
Varför kostar det så mycket att åka med YFU?
Vid en första anblick ser YFU:s programavgift ut att vara nästan lika hög som andra utbytesarrangörer. Men vi tycker att du ska kika på vad som ingår hos de olika organisationerna. Det kan vara lite av en djungel att sätta sig in i vad som ingår i programavgiften. En sak som oftast inte ingår är försäkring, så det får du lägga till. Dessutom kan ibland förberedelseläger kosta extra. Vi tycker att förberedelser och kontinuerligt stöd under året, genom exempelvis träffar och läger med andra utbytesstudenter och volontärer, är så pass viktigt att det ingår i vårt pris. Om du åker med oss garanteras du åtminstone 6 sådana läger och träffar före, under och efter ditt utbytesår. Dessa saker kostar pengar men vi anser att de är så viktiga för att man ska få ett bra år, att vi har gjort dem obligatoriska. YFU:s arbete drivs av tusentals volontärer. Trots att de lägger ner ideellt engagemang så kostar det pengar att administrera och koordinera arbetet.
Hur är det med försäkring?
Vad gäller försäkring så ingår ett fullt försäkringsskydd i vår programavgift. Försäkringen är alltså obligatorisk även hos oss, skillnaden är att YFU står för avgiften. Normalt brukar försäkringen kosta cirka 7000-8000 kronor, så det kan bli ganska mycket pengar om man behöver betala den själv. Vi erbjuder försäkring genom Gouda. Vi följer konsumentverkets regler, och det innebär att vi erbjuder avbeställningsskydd – det vill säga att man får tillbaka pengarna om man ångrar sig innan avresa.
Varför betalar man flygbiljetten själv när man åker med YFU?
Sedan några år tillbaka anser vi att man som utbytesstudent har bättre förutsättningar att vara flexibel och dessutom hitta ett bra pris om man bokar biljetten själv. YFU är ett utbildningsföretag och ingen resebyrå och när det numera är så pass lätt att hitta bra biljetter själv så kan inte vi motivera varför vi ska boka flygbiljetten.
De som reser till USA får ett antal datum under vilka utresan från Sverige ska ske. Under den tiden finns YFU-personal på de allra flesta stora flygplatserna där många studenter gör sina byten. Värdfamiljen möter upp på flygplatsen vid ankomsten. Informationen om vilken flygplats man ska resa till får man så fort värdfamiljplaceringen är klar. För dem som reser till andra länder så möter YFU personal upp vid flygplatsen och utbytesåret börjar med ett läger innan resan fortsätter till värdfamiljen
Hur klarar man sig i skolan om man åker till ett land där man inte talarspråket?
Det är helt klart en större utmaning att åka till ett icke engelskspråkigt land men hundratals YFU-studenter över hela världen visar varje år att det är möjligt. Vi har till exempel svenska studenter som åker till Japan, Thailand, Kina och flera olika länder i Latinamerika varje år. På samma sätt tar vi i Sverige emot utbytesstudenter från ungefär 20 olika länder, och dessa kan väldigt lite eller ingen svenska alls när de kommer hit. Efter sitt utbytesår har nästan alla blivit flytande i svenska och det är lika kul varje gång att se hur de har utvecklats. Man måste naturligtvis vara motiverad att lära sig ett nytt språk och man måste vara mogen att åka iväg som utbytesstudent, men det går mycket fortare än vad man kan tro att lära sig ett nytt språk. Att bo i en familj och gå i den lokala skolan gör att man har språket runt omkring sig hela tiden och det gör att man kommer in i språket jättefort. I skolan har lärarna naturligtvis överseende med att man inte hänger med i början men som regel får man ändå följa den vanliga lektionsplanen. Vi vet av erfarenhet att det blir lättare att komma in i gemenskapen och att skaffa kompisar om man blir som vem som helst i klassen redan från början. För att komma in i språket så fort som möjligt krävs det en insats av en själv, men skolan hjälper också till med språkundervisning på ett eller annat sätt. För att få lite försprång i början kan man gå en kvällskurs innan avresa eller låna hem material från biblioteket och plugga lite på egen hand.
När jag bestämde mig för att jag skulle åka som utbytesstudent visste jag inte vilket land jag ville till. Till slut bestämde jag mig för att åka till Argentina, trots att jag varken kunde språket eller visste speciellt mycket om landet… Läs mer
Mitt i centrala Kapstaden, på det berömda Table Mountains sluttningar fick jag chansen att bo i ett år. Jag hann lära mig afrikaans, spela golf, besöka kåkstäder och traditionella byar, resa längs kusten, springa långdistanslöpning för skollaget, och sola på stränder… Läs mer
När jag berättar att jag varit utbytesstudent blir reaktionen oftast "Okej, I Usa?". Det är otroligt vanligt att man åker till USA idag, men jag gjorde något mer ovanligt: jag åkte till Europa, Frankrike. Å ena sidan för att det finns så mycket av engelska runt omkring oss, så jag ville utveckla ett tredje språk på en hög nivå… Läs mer
För att kvaliteten på ditt år ska bli så bra som möjligt så ordnas i Sverige ett förberedelseläger och ett hemkomstläger. På förberedelselägret träffar du alla andra som också valt att åka utomlands, ni pratar om året som kommer och börjar förbereda er för en fantastisk upplevelse.
På hemkomstlägret får ni hjälp att reflektera och diskutera året som gått, vad ni lärt er och hur ni utvecklats. Det är roligt att se att man kan ha liknande upplevelser oberoende av om man varit i Holland eller Uruguay.
I ert värdland anordnas också läger, ett när ni kommer, ett efter halva tiden och ett innan hemresan för att ni ska få möjlighet att reflektera över året. Dessa läger är också ett sätt att hitta nya vänner från hela världen och ofta är det just det som gör lägren roliga och spännande.
Adress: | Vikingagatan 45 113 42 Stockholm |
Telefon: | 08 - 650 50 25 |
E-mail: | info@yfu.se |
Hemsida: | Besök YFU hemsida |
Jonatan Högström USA, 2010/11 Besök bloggen |
|
Erika Vittfarne USA, 2010/11 Besök bloggen |
|
My Erixon USA, 2010/11 Besök bloggen |
|
Maja Svanberg Österrike, 2010/11 Besök bloggen |
|
Hanna Larsson Frankrike, 2010/11 Besök bloggen |