START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

New York karta

New York

Huvudstad: Albany
Största stad: New York City
Folkmängd: 19 490 297
Yta: 141 299 km²
Guvernör: David Paterson

New York information

New York state (man säger officiellt New York state eller New York City för att inte blanda ihop de två) ligger i nordöstra USA och har som grannar Connecticut, Vermont och Massachusetts i öster, Pennsylvania och New Jersey i söder och Kanada i norr. I väster ligger en av de fem stora sjöarna (the great lakes), Lake Ontario, som bidrar till statens klimat med the lake effect; under vintrarna kommer rikligt med snö och snöstormar är inte ovanliga. På somrarna blir det ett näst intill tropiskt klimat då sjön avger en luftfuktighet som är ovanlig på en breddgraden. För mig betydde det att jag fick uppleva det bästa av de fyra årstiderna under ett år, något som blir allt mer ovanligt här hemma.

Lake Ontario i New York State
Sandstrand vid Lake Ontario.

Jag bodde i norra New York state, i den delen som kallas Upstate New York (allt utanför New York City är i princip Upstate New York) och Kanada var bara en timmes bilfärd bort. Ett givet besöksmål blir då förstås Niagarafallen. Bara få av naturens under är så mäktiga som detta! I New York state finns även vad som kallas ”the Grand Canyon of the east”, Letchworth State park (ca. en halvtimmes bilresa söder om Rochester). Namnet säger verkligen allt, trots att jag inte har besökt Grand Canyon i väst så får jag en liten aning om hur det kanske kan se ut. Man åker bil genom parken och stannar på olika ”utsiktsställen” där man antingen kan äta picknick eller bara titta på den magnifika utsikten. Hösten och dess färger (som är tio gånger intensivare än i Sverige!) ger den här parken en gloria som inte går att beskriva, det måste upplevas. Vissa saker fastnar inte på kort, sägs det.

Grand Canyon of the East
Grand Canyon of the East beläget i New York State

Är man inte naturmänniska finns det ju förstås ett annat givet turistmål; New York city, NYC eller the Big Apple. USA:s folkrikaste stad med inflytande över hela världen med bland annat mode och ekonomi. Här har FN sitt högkvarter och här finns även byggnaden som fått namn efter statens smeknamn; The Empire State Building.

Empire State Building New York
Empire State Building är 381 m högt utan antenn och 443,2 m med antenn.

Den eller närliggande Rockefeller Centre kan man åka upp i (inget för höjdrädda) och få en magnifik bild av NYC från ovan. Många kulturer möts i denna stad och det är kul att prova olika maträtter från olika länder och andra kulturella upplevelser. Vill man uppleva amrikansk kultur, ja då ska man inte åka till The Big Apple. Central Park, Fifth Avenue och dess shopping, Frihetsgudinnan och Times Square, en musikal på Broadway kanske… I New York City får man inte en lugn stund!

Frihetsgudinnan New York
Frihetsgudinnan heter formellt “Liberty Enlightening the World” och är placerad på Liberty Island i New York

New York City Manhattan
Utsikt över Manhattan nattetid.

 

Kommentarer

1 Jenny on Aug 2nd, 2010 said:

Jag ska diiiiiiit! :D

2 nuuuuuuuuuuu on Jan 17th, 2012 said:

love you new york

3 nuuuuuuuuuuu on Jan 17th, 2012 said:

mee too love you new york

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsInformation om skribenten
Oscar Carlsson

Namn: Oscar Carlsson

Utbytesår: 2001 - 02

Utbytesland: USA USA flagga

Webbsida: http://www.utbytesstudent.se

Comments Väderrapport

Radio IconRadio i New York
Latest newsLäs om en stat till