START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

South Dakota karta

South Dakota

Huvudstad: Pierre
Största stad: Sioux Falls
Folkmängd: 804 194
Yta: 199 905km²
Guvernör: M. Michael Rounds

South Dakota information

South Dakota kan delas in i två delar; ”East River” och ”West River”. Och det är inte krångligare än att man hänvisar till Öst eller Väst om Missouri-floden som delar staten på mitten (är även gränsen för en tidszon). Det är ganska stor skillnad mellan East och West River, både ekonomiska och typografiska. I östra South Dakota är landskapet främst platt medan det i västra South Dakota även finns berg och mer varierat landskap tack vare the Black Hills.

Kända platser:

Mount Rushmore
Från vänster, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln.

Det South Dakota kanske är mest känt för är Mount Rushmore och the Crazy Horse Memorial. Crazy Horse är i alla fall relativt känt där, och besöks av rätt mycket turister.

Crazy Horse
Som ni ser är monumentet Crazy Horse under konstruktion. Det är verkligen är häftigt bygge.

Crazy Horse Model
Det här är modellen som visar hur monumentet kommer se ut när det är klart.

Främst är det ett Native American Memorial, och kanske även främst känt av Native Americans. Mount Rushmore och Crazy Horse hittar man i västra South Dakota nära Rapid City (en av de största städerna).

Lilla huset på präriens författarinna Laura Ingalls Wilder bodde i De Smet, South Dakota. Och många fans besöker årligen De Smet för att titta på flera av de platser Wilder nämner i boken (som anses vara biografisk över Wilders liv).

Övrigt:
Flera filmer har spelats in i South Dakota. Den senaste är National Treasure 2, då Nicholas Cage och hans gäng klättrar omkring efter ledtrådar på Mount Rushmore. (Dock så innehåller filmen lite fel angående hur området kring Mount Rushmore ser ut, det finns ingen sjö bakom monumentet utan den sjön ligger ett par kilometer bort.) Även filmen Dansa med vargar är inspelad i västra South Dakota (det finns en turistanläggning vid en av inspelningsplatserna strax utanför Rapid City). (En anekdot till denna film är att Kevin Costner lärde sig indian-språket av en kvinna och därmed lärde sig språket fel, då män och kvinnor har olika ord för samma saker.)

HBO-serien ”Deadwood” som visades ett tag i Sverige handlar om en stad i västra South Dakota. Deadwood ser fortfarande ut som om det skulle vara mitt under guldruschen med de gamla husen bevarade (även ett flertal casinon finns här).

Kul att veta och som även säger väldigt mycket om South Dakota som stat är att den officiella stat-sporten är Rodeo!

Rodeo i South Dakota
Rodeo är den officiella stat-sporten i South Dakota. Ser roligt ut eftersom en clown springer omkring i ringen. Men clownens jobb är livsviktigt då uppgiften är att ta tjurens fokus när ryttaren har slängts av. Om inte clownen är där kommer tjuren attackera den liggande ryttaren.

Kommentarer

1 noor on May 27th, 2013 said:

det var ganska lite fakta. Det hade vart bättre med mer fakta.Det borde stå mer om landet. Hej jag är ny här i den här sidan så var försiktiga hahagahhaha

2 Pannkaka_Delux on May 19th, 2016 said:

Mer fakta!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsInformation om skribenten
Oscar Carlsson

Namn: Oscar Carlsson

Utbytesår: 2001 - 02

Utbytesland: USA USA flagga

Webbsida: http://www.utbytesstudent.se

Comments Väderrapport

Latest newsLäs om en stat till