START
FÖRE
UNDER
EFTER
IntervjuerIntervjuer

Big Mac Index
Big Mac Index

Jämför prisskillnader mellan länder genom.
Se Big Mac Index

English PleaseIn English
Become an Exchange student

Visit the international version of Utbytesstudent.se and meet exchange students from all around the world.
Exchange Student World

AnnonsEn väns företag

Bor du i Linköping och söker en tandläkare i Linköping? Ring till Jon och säg att ni varit inne på Utbytesstudent.se för att få ett specialpris.

Tycker du sport är tråkigt? I så fall kan det vara värt att krydda upp en sportkväll med ett bättre speltips. Om det är första gången du spelar kan du ta del av en insättningsbonus som innebär att ditt spel kan var värt det dubbla.

BlogguideBloggdesignskolan
Bloggdesignskolan

Lär er skapa en bättre blogg genom videoguider. Allt om bloggdesignBloggdesignskolan.se.

Vermont karta

Vermont

Huvudstad: Montpelier
Största stad: Burlington
Folkmängd: 621 270
Yta: 24 923km²
Guvernör: Jim Douglas

Vermont information

Vermont är en ganska liten och okänd stat för de flesta. Den ligger i nordöstra USA och gränsar till Canada i norr, New Hampshire i öst, New York i väst och till Massachusetts i söder.  Vermont kallas ofta för ”The Green Mountain state” och det är för att bergskedjan ”The Green Mountains” finns i staten, vilket bidrar till maffig skidåkning och många vackra vyer. Några tips på populära skidorter i staten är: Smugglers Notch, Bolton Valley, Jay Peak, Stowe och Sugarbush.

Vädret i Vermont skiljer sig inte så mycket från Sverige.  De har vanligtvis mycket snö på vintrarna men deras somrar är nog lite varmare än vad vi är vana vid här i Sverige.

Höstdag i Vermont
Höstdag i Vermont.

En sak som gör Vermont känt är att det är här glassen Ben & Jerry’s kommer från. Ben och Jerry började sin verksamhet på en ombyggd bensinstation utanför Vermonts största stad Burlington år 1978. Glassen kan man hitta i stort sätt över hela staten (hela landet) och Ben & Jerry fabriken i Waterbury är definitivt värt ett besök! 

Ben And Jerrys Vermont
Ben and Jerry-fabriken i Waterbury, Vermont.

Burlington är som sagt Vermonts största stad (ca 38500 invånare). Den är belägen i Chittenden County i norra Vermont. Här ligger University of Vermont och även statens största flygplats. I Burlington hittar du shopping på Chruch Street downtown. Om du hellre vill strosa runt i ett amerikanskt ”mall” (köpcenter) så beger du dig till South Burlington och besöker The University Mall (The U mall om du frågar en Vermonter).

Jag var utbytesstudent i Essex Junction, ett samhälle med ungefär 9000 invånare ca 10 minuter från Burlington. Essex Junction är ett litet järnvägssamhälle som egentligen inte har så hejdlöst mycket att erbjuda. De har en High School med gott rykte, en allmän pool, ett litet shopping centra och ett antal restauranger. Alla tåg som går igenom Essex Junction tutar, vilket gjorde det svårt att somna i början av mitt år.

Vermonts huvudstad heter Montpelier (8000 invånare) och ligger ungefär 45 minuter sydost om Burlington. Montpelier är en mysig liten stad där man bl.a. kan gå och beskåda Vermont State House.

State House Vermont
Vermont State House

I Vermont är det förbjudet att ha reklamskyltar längst vägarna. En av få stater som har den lagen.

I många delar av USA är den generella översättningen av mjukglass ”Soft Serve”, men inte i Vermont för där säger man ”Creemee”. Som utbytesstudent i staten lärde jag mig den översättningen och fick ta hjälp av facebook för att förstå att det inte var den enda.

Vermonters uttalar inte T. Så man bor egentligen inte i ”Vermont” utan i ”Vermon”.

Alla i Vermont vet vad som står på registreringsskylar från Quebec.  Je me souviens, som betyder ”jag kommer ihåg”. Vad kommer de ihåg då? Jo, när de var en del av Frankrike.

Vermont kanske är en liten och inte direkt någon super varm stat, men om du har blivit placerad där ska du vara glad! Vermont har så mycket att erbjuda och den är full med underbara människor!

Lake Champlain Vermont
Solnedgång vid Lake Champlain i Vermont

Skriv en kommentar

Skriv i spamkoden i fältet nedan innan ni skickar er kommentar.

Google AdsRelevant reklam
Latest newsInformation om skribenten
Gabby

Namn: Gabby

Utbytesår: 2005 - 06

Utbytesland: USA USA flagga

Webbsida: http://www.utbytesstudent.nu/

Comments Väderrapport

Radio IconRadio i Vermont
Latest newsLäs om en stat till